Fakta för nya företagare. Den som är sugen på att starta företag får gratis rådgivning och information hos EU-projektet One Stop Future Shop. Måndag den 8 maj, i samband med Europaveckan, är det Öppet hus och det bjuds bland på räkneverkstad för den som har frågor om skatten eller vill veta vilket pris som är rimligt för en vara.

För den som funderar på eller precis har startat företag finns det mycket att lära sig och ta ställning till. Under Öppet hus kan alla som vill få hjälp med frågor som prissättning, budget och finansiering. Det finns också möjlighet att träffa någon av de vanliga företagsrådgivarna, som hela dagen finns tillgängliga för drop-in-besök.

”Det har varit ett jättetryck”
– Vi öppnade för nästan exakt ett år sedan och det har varit ett jättetryck. Det finns så mycket drivna människor som kommer hit och det märks verkligen ett uppdämt behov av att få förverkliga sina idéer. Bara från maj till december startades 56 nya företag av deltagare i projektet, 23 av dem här på Hisingen, säger kommunikatör Jennie Olsson.

One Stop Future Shop är ett treårigt projekt finansierat av EU som erbjuder gratis rådgivning till nyföretagare i form av rådgivning, workshops och föreläsningar. Företagsrådgivarna finns tillgängliga för både drop-in-besök och på bokade tider. Vid bokning erbjuds förutom rådgivning på svenska och engelska, även rådgivning på arabiska, persiska, somaliska och spanska.

– Vi är ett EU-projekt, det är därför vi finns till, så det är självklart att vi vill visa upp vad vi gör under Europaveckan. Hit kan man komma och se hur vi har det och alla som undrar vad man egentligen gör i ett EU-projekt kan få mer information.

En del av Europaveckan
Öppet hus hålls som en del av Europaveckan Mitt Europa, som i Sverige samordnas av Tillväxtverket. EU-finansierade projekt över hela Europa håller öppet hus och Sverige är i år med för första gången. Ett 80-tal projekt över hela landet håller Öppet hus under veckan.

Europadagen – datumet då det första steget år 1951 togs till dagens EU – uppmärksammas dagen därpå, tisdag den 9 maj.

6D72_4.jpg

Foto: Jennie Olsson