Nu väntar fler resor och mer handel. Ostindiefararen Götheborg har ny ägare. Logistikföretaget Greencarrier har köpt alla aktier i Svenska ostindiska companiet AB av Stiftelsen ostindiefararen Götheborg. Syftet med köpet är fler resor till och mer handelsverksamhet med Asien.

Claes G Berglund, ordförande i Stiftelsen ostindiefararen Götheborg, säger att de letat länge efter en lösning.

– Ostindiefararen Götheborg gör sig bäst när hon seglar och det är i enlighet med stiftelsens ändamål. Kostnaderna för detta är för höga för att stiftelsen och verksamheten ska klara det. Med den här överenskommelsen kan skeppet nu fortsätta och vara med och marknadsföra Göteborg, Västsverige och Sverige utomlands, säger han.

Har skrivit flera partneravtal

Creencarrier AB är ett globalt logistikföretag som har stark representation i Kina. Bolaget tog över ansvaret för Götheborg hösten 2019 och har investerat i skeppets sjö- och seglingsduglighet. Planen är mindre seglatser under 2021 och under 2022 till Asien och Kina. SOIC ship management AB, som ägs av Greencarrier AB, ansvarar för driften och genomför seglatsen. Bolaget har skrivit partneravtal med Göteborgs hamn, Göteborg & co, Business region Göteborg och Stena AB som på så sätt säkrat möjligheten att använda skeppet i sin marknadsföring.