Fartyg på jungfrutur styr om rutten till Göteborg. Det splitternya kryssningsfartyget Aida Stella anlöper på måndagen Arendalskajen i Göteborg. Ombord finns 2000 tyska kryssningsresenärer. Fartyget skulle egentligen gått till Köpenhamn men har fått ställa om rutten på grund av oväder. Därmed startar Göteborgs kryssningssäsong en månad tidigare än planerat.

– Det är snabba puckar som gäller, men efter förra årets lotsstrejk i Oslo, då sju anlöp styrdes om till Göteborgs Hamn med kort varsel, har vi en viss vana inne, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn.

Aida Stella är först ut av de planerade 36 kryssningsanlöpen till Göteborg i år. 36 anlöp är bara hälften så många som förra året, och därmed ser en mångårig uppåtgående trend ut att vara bruten. Men redan nästa år kommer siffrorna att vända uppåt igen.

– Då slår vi alla tiders rekord, både när det gäller antalet anlöp och passagerare. Redan nu har vi 70 fartyg anmälda, säger Jill Söderwall.

Aida Stella, som är 252 meter lång och tar 2 050 passagerare, seglar efter stoppet i Göteborg vidare till Oslo och de norska fjordarna.