”Vill nå dem som gillar det vi har här”. Företagen i Göteborg är beroende av internationell kompetens. Move to Gothenburg har arbetat på under hela pandemin med att attrahera rätt personer. Rådgivning genom videosamtal har varit ett nytt och framgångsrikt grepp.
Move to Gothenburg har arbetat sedan 2016 för att attrahera och ta emot internationell kompetens på bästa sätt. Näringsliv, akademi, stad och region står tillsammans bakom initiativet.
På sajten movetogothenburg.com kan besökarna hitta all tänkbar information som den som är nyfiken på, eller nyligen etablerad i, Göteborg och Sverige kan tänkas behöva.
Niklas Delersjö, verksamhetschef för Move to Gothenburg. Foto: Move to Gothenburg.
– Vi hade 125 000 unika besökare på sajten under 2020. Med tanke på året som varit, som inneburit minskad mobilitet, är vi väldigt nöjda med den siffran. Många besökare återfinns i länder som Indien, Kina, USA och England, men över 180 länder är representerade, säger Niklas Delersjö, verksamhetschef för Move to Gothenburg.
Rekryteringen börjar återgå till det normala
När pandemin startade förra våren blev det till en början ett stopp i rekrytering av internationell kompetens. Arbetsgivare blev försiktigare och gränserna stängdes. Sedan i juli-augusti har det varit möjligt att komma hit från utlandet för att arbeta och Niklas Delersjö ser nu en uppgång av internationella rekryteringar.
– När företag nu blir ännu mer digitala i sin affärsmodell på grund av pandemin är det många fler som behöver it-kompetens. Det finns till exempel en stor brist på mjukvaruutvecklare i Sverige. Men det behövs även flera andra kompetenser, till exempel inom elektrifiering, sjukvård och AI.
Niklas Delersjö betonar att det är ytterst viktigt att förstå hela processen. Internationell kompetens lockas inte enbart av ett specifikt jobberbjudande. Det har visat sig att platsens betydelse är avgörande.
– Vi har blivit bättre och bättre på vår paketering och är mer specifika i vårt budskap. Vi vill nå dem som tycker det är schyst med olika årstider och som kan tycka om det som finns här utöver spännande jobb och attraktiva arbetsgivare. Under 2020 nådde vi ut till cirka fyra miljoner personer med relevant kompetens för våra arbetsgivare i regionen.
Rådgivning via videosamtal
En stor framgång under det senaste året har varit den digitala rådgivning som Move to Gothenburg har startat. Det har inneburit samtal via Teams från Singapore, Holland och flera andra delar av världen. Personerna har ännu inte tackat ja till ett jobb utan vill först veta vad det finns för möjligheter i Göteborg när det gäller boende, skolor, jobb för medföljande med mera.
– Den rådgivning som ges där kan vara helt avgörande för om en person tackar ja till ett jobberbjudande, säger Niklas Delersjö.
I samtalen, som är 30 minuter långa, har personerna som hör av sig från utlandet fått möjlighet att träffa representanter från arbetsmarknad- och vuxenutbildning i Göteborgs Stad, EURES och talent advisors från Move to Gothenburg.
– Konceptet är jättespännande. Vi har begränsade resurser och kan tyvärr inte riktigt möta efterfrågan. Rådgivningen finns två dagar i veckan och vi hinner med sex samtal varje dag. Vi har varit fullbokade flera veckor framöver sedan i oktober. Men när nu International house Gothenburg öppnas ökar resurserna och servicen utökas.
Uppskattade seminarier
Move to Gothenburg har även erbjudit digitala seminarier under pandemin. Skola och förskola, det vilda Göteborg, och hur man hittar jobb som medföljande partner har varit några ämnen.
– De har varit otroligt uppskattade med fler deltagare än på våra fysiska träffar. Man märker vilket värde det skapar för individen, säger Niklas Delersjö.
Han tycker att Göteborg och Sverige har många fördelar när det gäller att locka internationell kompetens. Barnfamiljer lockas till exempel av att Sverige i jämförelse är ett säkert land där föräldrarna kan låta barnen promenera till skolan själva.
– Men det finns områden vi måste bli bättre på i Göteborg. Vi behöver ett större utbud av internationella skolor och förutsättningarna att hitta ett boende måste bli bättre.