Lättare att köpa solceller med ny webbportal. Lag Solcellskollen vann innovationstävlingen SOLution Göteborg och fick priset på 5000 Euro. ”Vår idé bygger på en webbportal, där vi vill göra det så lätt som möjligt för villaägare framför allt, men även mindre aktörer på solcellsmarknaden att köpa solceller”, säger Erik Wallnér från lag Solcellskollen.

Se film från SOLution

”En mycket bra pitch från ett energifyllt team. Vi gillar att fler konsumenter motiveras att använda solceller. Det finns en tydlig affärsmodell och vi ser stora möjligheter att nå ut med budskapet till en stor publik via till exempel sociala medier.” skriver juryn i sin motivering.

SOLution är en 24-timmars innovationstävling för hållbara solenergilösningar som hölls i Göteborg tidigare i veckan. Det mest prestigefyllda priset, Greenhouse-priset på 5000 Euro gick alltså till lag Solcellskollen som består av Erik Wallnér, Eric Ahlberg och John Martinsson. Prispengarna ska bidra till att hjälpa laget att förverkliga sina idéer.

Tävlande mellan 5 och 62 år
Elva lag tävlade under24 timmar om att ta fram bidraget med störst potential att stimulera till omställning till solenergi. Den yngsta tävlande var fem år och den äldsta 62.

Lagen valde en av utmaningarna och efter 24 timmar presenterades idéerna för en jury. Alla lag prisades på ett eller annat sätt.

Göteborg Energis miljöfonds pris på 25 000 kronor gick till lag PARC. Philip Sjöstrand, Cassandra Hellman, Rickard Zäther och Axel Karlsson. De vill skapa en modern, digital mötesplats och en ny affärsmodell för möten mellan de som har lämpliga ytor för solcellspaneler och de som vill öka användningen av solel.

Ska stimulera till nya idéer
Tanken med en innovationstävling som SOLution är att öka innovationstakten i Göteborg och Västra Götaland, och stimulera till nya idéer.

– Vi har varit med och arrangerat andra innovationstävlingar, som Open innovation day, och det ger en enorm energi till de idéer göteborgarna sitter inne med och vill förverkliga, säger Lars Bern, områdesansvarig för innovation på Business Region Göteborg.