Nytt rekord väntas 2023. Rekordmånga kryssningsfartyg kom till Göteborgs hamn under 2022, 81 stycken. Det är sju fler än tidigare rekordsäsongen 2014. Redan i år kan det bli ett nytt rekord med i dagsläget 92 bokade anlöp.

Statistiken visar på en rejäl upphämtning efter några år av covid-19-pandemi. Men bakom ökningen ligger till stor del andra tragiska omständigheter, säger Nicole Brattåsen, Cruise operations manager på Göteborgs hamn.

– Till följd av Rysslands invasion av Ukraina uteslöts ryska hamnar, och rederierna fick stryka det stora dragplåstret St. Petersburg ur sina planeringar och hitta alternativ. I Göteborg hade vi redan ett bra bokningsläge inför 2022, men siffran steg under våren med 30 bokningar till följd av den geopolitiska situationen, berättar Nicole Brattåsen.

Ett avbrott

Majoriteten av kryssningsresenärerna som kommer till Göteborg är tyskar, britter och amerikaner. De lockas av klassiska turistattraktioner som Haga och Kronhusbodarna. Utanför Göteborg är de intresserade av Klädesholmarna, Skärhamn, Marstrand och Tjolöholms slott.

– Vi säljer in Göteborg lite som ett avbrott i det ordinarie kryssningsutbudet beroende på målgrupp. För storstadskryssare är vi exempelvis en lite mer avslappnad stad med en skön vibe. För expeditonskryssare är vi en kul avstickare från fiskesamhällen och mindre byar där vi kan erbjuda lite mer puls och citykänsla.

Flera utmaningar

Kryssningssäsongen 2023 ser också ut att bli lyckad. Göteborg behöver dock fortsätta att stärka sin attraktionskraft som destination på sikt, eftersom flera utmaningar väntar för den globala kryssningsindustrin. Det handlar bland annat om lågkonjunktur och hållbarhet när det gäller bränsle.

– Men även destinationerna behöver göra sitt och där ligger Göteborg i framkant. Staden har blivit utsedd till världens mest hållbara destination sex i rad, och vi får indikationer från turoperatörer att gästerna vill lära sig mer om det samt vad Göteborg konkret gör för att vara hållbara, säger Nicole Brattåsen.