Följ alla arbeten på trafiken.nu. Sommartid brukar betyda trafikarbeten och omdirigeringar. Så även i år. Bland annat påverkas trafiken från Majorna till Järntorget där nya Masthuggskajen byggs och mellan Mölndal och Göteborg där spårarbete på verkar tågtrafiken. Med hjälp av trafiken.nu håller du dig uppdaterad om sommarens trafik.

En rad olika trafikarbeten planeras till sommaren. Robin Holmér är analytiker på Trafik Göteborg och förklarar varför:

− Även om stan fylls på med turister blir det mindre trafik när alla jobbpendlare har semester. Vädret bidrar också till att det brukar vara en bra period för trafikarbete.

Från Majorna och fram till Järntorget stängs delar av vägen och spårvagnsspåren av vecka 26–29. Det beror på att Masthuggstorget ska byggas om som ett led i stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen.

Det blir också spårarbete på Stampgatan vecka 22–24 och vid Sahlgrenska sjukhuset senare i sommar.

Planera din resa

En trafikomläggning som troligtvis kommer att påverka trafiken en del är att tågtrafiken mellan Mölndal och Göteborg ställs in på grund av spårarbete. Resande hänvisas i stället till kollektivtrafiken mellan Mölndal och Göteborg,

− Området runt Liseberg, och även andra delar av central stan, har dessutom förändrats mycket de senaste åren och det vara bra att planera sin resa och inte köra efter gammalt minne.

Bland de projekt som redan pågår är det flera som kommer att påverka trafiksituationen även i sommar. En av dem är på Södra sjöfarten där sträckan mellan Göteborgsoperan och Nordstan har begränsad framkomlighet.

− Om du inte ska till just Nordstan, utan bara ska åka förbi området, rekommenderar jag att du tar en annan väg för att inte hamna i köer eller bilda någon annans kö.

Bron över Västerleden i Kungsstensmotet kommer vara fortsatt avstängd för biltrafik och den pågående renoveringen av Tingstadstunneln kan resultera i köer. Om det är möjligt kan det vara bra att i stället välja Marieholmstunneln eller Älvsborgsbron.

Åk gärna kollektivt

Vid stora event som Göteborgsvarvet stängs delar av centrala stan av.

−  Då är det bäst om man kan låta bilen stå och åka kollektivt, säger Robin Holmér.

På vissa ställen påverkas cykeltrafiken. På grund av renovering av Älvsborgsbron dubbelriktas cykeltrafiken till ena sidan av vägen och utmed Björlandavägen påverkas såväl gång- och cykeltrafiken som biltrafiken medan arbetet med att bygga ett pendlingscykelstråk pågår.

Bevaka specifika områden

På Trafiken.nu, som även finns som app, kan du följa göteborgstrafiken i realtid och få en aktuell bild av hur trafikomläggningar, olyckor och andra faktorer påverkar trafiken. En annan bra källa är trafikgoteborg.se.

− Ofta varierar läget mycket från dag till dag och under olika tider på dygnet. Därför är det en bra idé att prenumerera på trafikgoteborg.se och få dagliga rapporter. På trafik.nu kan du också lägga in en bevakning på ett specifikt område som du vill ha uppdateringar om, säger Robin Holmér.

Han tipsar även om Västtrafiks app To Go.

− Även om du tar bilen in till Göteborg kan det vara en god idé att parkera den och åka kollektivt mellan olika mål i centrala stan. Dessutom är det mycket trevligare att uppleva Göteborg från ett spårvagnsfönster än från en bilkö.