På måndagen offentliggjordes vem som efterträder Leif Nilsson som vd för Göteborg & Co. Sabine Söndergaard, 36-årig advokat, blir första kvinnan på posten i bolaget som ägs gemensamt av Göteborgs Stad, Göteborgsregionen och näringslivet.

Göteborg & Co arbetar för att utveckla Göteborg som turist, mötes- och evenemangsstad. Att offentliga och privata aktörer samarbetar är ovanligt, och en styrka enligt Sabine Söndergaard. I de flesta europeiska städer hanteras besöksnäringen antingen av det privata näringslivet eller av den offentliga sektorn.

Enkelt att vistas här

Förutom att bygga vidare på samarbetet vill Sabine Söndergaard gärna få ut fakta om vad besöksnäringen tillför staden. Enligt Göteborg & Co:s egna beräkningar skapar den 17.000 arbetstillfällen.

– Det är viktigt att sprida kunskap om vad turistnäringen faktiskt ger, så att man förstår hur mycket pengar som går tillbaka till samhället. Besöksnäringen skapar arbetstillfällen och gör att det blir roligare att leva och bo i Göteborg, säger Sabine Söndergaard.

Göteborgs styrka tycker hon ligger i att det är enkelt att vistas här eftersom det är nära till det mesta. Utbudet är också brett, trots att det är en relativt liten stad.

Tidigare ordförande i BK Häcken

– Och här finns en härlig atmosfär, en bra blandning av hjärta, hjärna och charm, säger Sabine Söndergaard.

Att det behövs nya arenor i staden är något hon bekräftar, däremot vill hon i nuläget inte säga något om vilken typ av arena eller hur hon ser på Scandinaviums framtid.

Sabine Söndergaard är advokat, tidigare ordförande för BK Häcken och har suttit som sekreterare i Göteborg & Co:s styrelse i ett antal år. Hon är 36 år och tvåbarnsmamma.