Det krävs inte en egen forskningsavdelning för att ett företag ska kunna dra nytta av goda kontakter med högskolan. Detta är utgångspunkten för en av programpunkterna under Universitets vecka – som särskilt siktar in sig på små och medelstora företag.

En liten firma i Partille som säljer värmepumpar och luftkonditioneringsutrustning. En mekanisk verkstad i Ale med 20 anställda som svetsar och bearbetar rostfria material.

De har inte mycket gemensamt – förutom att de båda har haft stor nytta av sitt samarbete med Göteborgs Universitet.

Nytänkande rekrytering väg till framgång

På torsdag berättar företrädare för de båda småföretagen om sina erfarenheter när Business Region Göteborg tillsammans med universitet ordnar en träff på Handelshögskolan speciellt för småföretagare.

På näringslivskvällen talar även Axel Targama, forskare och lärare på Handels, om hur nytänkande rekrytering kan bli en väg till framgång för det mindre företaget.

– Vi har haft liknande företagarträffar de senaste åren och gensvaret har varit bra, berättar Karin Degerfeldt, projektledare på GU:s enhet för forsknings- och innovationsservice.

Hittills i år har till exempel mer än 150 företag lämnat förslag till examensuppdrag och 75 procent hittar intresserade studenter som kommer ut och hjälper dem.

– Samarbetet kan dessutom handla om allt från praktikplatser till kvalificerad fortbildning eller att få hjälp med problemlösning av universitets forskare.