26 unga får testa sina affärsidéer. För första gången har ett 20-tal ungdomar från Göteborgs Stad fått möjligheten att jobba som sommarlovsentreprenörer. Under sju veckor får de testa att driva eget företag med allt vad det innebär i form av affärsidé, marknadsföring och försäljning.

Sommarlovsentreprenörer finns sedan länge på en rad andra platser runt om i Sverige. Det här är första gången konceptet genomförs i Göteborg. Det riktar sig till ungdomar som bor i stadsdelen Västra Hisingen och tanken är att väcka deras lust att driva eget företag.

Bakom står Företagsamma Västra Hisingen som verkar för ett ökat företagande i stadsdelen.

− Det här är en av flera insatser för att skapa en mer entreprenöriell stadsdel. Vi vill göra något för ungdomarna i stadsdelen och få in ett företagstänk så tidigt som möjligt, säger Jasmine Soufi, projektledare för Starta eget på Företagsamma Västra Hisingen.

Börjar med kick off-vecka
Sommarlovsentreprenörerna är mellan 16 och 19 år gamla. De drar igång sitt arbete med en kick off-vecka, med start den 26 juni, där de matas fulla med kunskap. Sedan ska de med hjälp av handledare och lokala mentorer driva sina företag på egen hand under sommaren.

− Att arbeta som sommarlovsentreprenörer är egentligen en koncentrerad entreprenörsskola för ungdomar. Det handlar mycket om en form av personlig utveckling och att hitta sina egna styrkor. Det de lär sig här kan de ha nytta av på många olika sätt, säger Jasmine Soufi.

Stipendium på 2000 kronor
Av det 60-tal ungdomar som sökte till programmet har 26 valts ut. Några driver företaget på egen hand, andra med en kompis. De företag som startas kommer att vara bland annat dansskola, nagelsalong, app-företag, glasskiosk, hundpassning och trädgårdstjänster.

Som startkapital får varje företag ett stipendium på 2000 kronor för att utveckla sina idéer.

− De behöver inte registrera sina företag, utan de flesta verksamheter betraktas som hobbyverksamheter, säger Jasmine Soufi.

Den 15 augusti har sommarlovsentreprenörerna sin avslutning.