Ny satsning nästa år. Göteborgs första sommarlovsentreprenörer kan nu se tillbaka på sin första tid som småföretagare på västra Hisingen. 19 ungdomar mellan 16 och 19 år fullföljde satsningen som förutom massor av erfarenheter, och många kontakter också gav lite pengar i kassan.

När Företagsamma Västra Hisingen bjöd in stadsdelens ungdomar att försöka driva ett eget projekt som sommarlovsentreprenörerna var det många som hörde av sig. Efter möten och intervjuer fick så småningom 19 unga mellan 16 och 19 år chansen att ta sina första stapplande steg som egna företagare.

”De flesta är nöjda med hur det gått för deras företag”
– En del hade idéer med sig, andra fick vi hjälpa, och några har också hunnit byta inriktning under sommaren, säger Jasmine Soufi på Företagsamma Västra Hisingen som varit en av fyra handledare.

Kaféverksamheter, app-företag och all-tjänst-firmor lockade flera ungdomar. I gruppen fanns bland annat också en fotograf, en 2D-animatör och ett eventföretag. Men de som vid förra veckans avslutning prisades för att ha varit allra mest kreativa var Emma Andersson och Johanna Paulsson som på kort tid lyckades få både medial uppmärksamhet och elever till sin dans- och teaterskola för barn.

– Sammantaget har det gått jättebra. Visst har vissa ungdomar stött på motgångar, men de flesta är ändå nöjda med hur det gått för deras företag, säger Jasmine Soufi.

Nya entreprenörer nästa år
Och när allt kommer till kritan var det kanske inte ekonomin som var det viktigaste den här gången. Utan snarare erfarenheterna, kontakterna och tankarna på att det här kanske kan vara värt att utveckla vidare.

– Flera har sagt att de vill fortsätta under hösten och några tar nog chansen att starta ett UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Och för egen del har vi redan bestämt oss för att det blir nya sommarlovsentreprenörer nästa år, säger Jasmine Soufi.

Business Region Göteborg har funnits med som en partner i projektet där också lokala företagare och andra aktörer anlitats som mentorer.