TUR-mässan som inleds på torsdagen har för första gången ett partnerland. Det är Tyskland som i sommar väntar fem miljoner turister till fotbolls-VM. Och mycket av sommarens turism till Göteborg kommer att domineras av värdskapet för EM i friidrott. Såna här stora evenemang är svåra att övervärdera menar Ossian Stiernstrand vid Turismens utredningsinstitut.

– Om Göteborg inte hade fått alla dessa evenemang hade det till exempel inte funnits så många restauranger och hotell i staden, säger Ossian Stiernstrand, chefsekonom vid Turismens Utredningsinstitut.

Ger staden lyskraft utåt

Ingen stad av Göteborgs storlek i hela världen har haft så många riktigt stora evenemang de senaste femton åren menar han.

I sommar kommer mycket att domineras av att Göteborg står som värd för EM i Friidrott. Evenemang av det här slaget har en betydelse på många olika plan som är svår att övervärdera.

Det handlar inte om ett enstaka evenemang, utan om evenemang på många plan, från de riktigt små, upp till de med världsperspektiv. Ett EM eller ett VM ger staden lyskraft utåt, och inspirerar nedåt.

Målet är att kunna erbjuda en potentiell turist vad den vill ha oavsett vad den vill ha som London, Paris och New York. Där är inte Göteborg idag, men åtminstone på väg, menar Ossian Stiernstrand.

”Fick andra arrangemang på köpet”

Evenemangen innebär också att invånarna upplever en bättre livskvalitet, och det inspirerar alla de ideella krafter som jobbar med de mindre evenemangen.

Göteborg är en stad som tycks konstruerad för att ha stora evenemang. Men det var ändå en tillfällighet att staden fick en chans att visa det. Friidrotts-VM 1995 blev en vändpunkt.

Vädret var fantastiskt, arrangemangen utmärkta, men att det blev Göteborg var en tillfällighet. Det berodde på att det saknades kandidater när man gick från att arrangera VM vart fjärde år till vartannat. Beslutet togs 1991, och man lät då Stuttgart få VM 1993 och Göteborg två år senare.

– Sättet som Göteborg förvaltade chansen gjorde att staden fick andra arrangemang på köpet, säger han.

”Lätt att bli förälskad i Göteborg”

Göteborg är en kompakt stad, och har samtidigt en öppen gatubild där det ryms många människor utan att det korkar igen. Det är gångavstånd mellan arenor, boende och citykärnan.

– Göteborgs allra största konkurrensfördel är att staden kan användas som arena i sig självt, säger Ossian Stiernstrand.

En konsekvens av arrangemanget –95 är att staden har ökat i attraktionskraft hos studenter. Från en blygsam position till en topplacering.

– Idag tycker studenter att Göteborg är ett fräckt ställe att bo på. Jag brukar säga att det är lätt att bli förälskad i Göteborg, och så blir man det med en studiekompis och skaffar barn och bosätter sig i staden.

Det ger en massa ringar på vattnet att Göteborgs rykte som evenemangsstad är starkt i världen menar han.

Fotnot:
Turismens utredningsinstitut ägs av Gbg & Co, Västsvenska Turistrådet, Sveriges Hotell- och restuarangföretagare (SHR), Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR) och Svensk turism.