500 jobb om tre år. Göteborgsbolaget Heart Aerospace storsatsar på att tillverka batteridrivna flygplan. Företaget investerar i en ny industrianläggning på Säve flygplats tillsammans med flygplatsägaren Castellum. Satsningen beräknas sysselsätta 500 personer inom tre år.

Industrianläggningen på Säve kommer att heta Northern Runway. Där ska Heart Aerospace ha sitt nya huvudkontor, forsknings- och utvecklingscentrum, prototyp-hangar, testflyg-hangar och en hall för slutmontering. Företaget har också tillgång till start- och landningsbana.

– Vi är extremt stolta över att Heart Aerospace väljer Göteborg för det här steget i sin expansion. Förutom att bolaget växer till 500 anställda i första fasen bedömer vi att etableringen skapar ytterligare drygt 500 svenska jobb till 2025, och ännu fler när serietillverkningen börjar. Vi räknar även med ett växande inflöde av kompetens och kapital till Göteborg som redan nu är världsledande inom framtidens mobilitet, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Första leverans 2028

Den första fasen av utbyggnaden kommer att vara klar i mitten av 2024. Testerna av de första flygplanen kommer att inledas under 2026. Bolaget räknar med att kunna leverera sitt första flygplan 2028. Heart Aerospace sysselsätter idag 130 anställda från 23 länder när det gäller utvecklingen av företagets första flygplansmodell, ES-30. Det är ett batteridrivet regionalt flygplan som tar 30 passagerare.

Bygger en ny industri

21 flygbolag, flygplatsägare och leasingföretag från hela världen ingår i en grupp som ger företaget råd kring designen av sitt koncept.

– Vi kommer inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en ny industri. Sverige är ursprungslandet för begreppet flygskam, men med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer, säger Anders Forslund, grundare och vd för Heart Aerospace.