Internationellt pr-värde värt många miljoner. Utländska journalisters intresse för Göteborg är stort just nu. Bara under maj organiserar Göteborg & Co pressbesök för cirka 25 internationella journalister och bloggare som vill skriva om Göteborg ur ett turistperspektiv.

Journalisterna kommer främst från Göteborgs närmarknader Tyskland, Storbritannien och Norge. Men det finns även de som kommer från mer långväga håll som Kina, USA och Indien. Några av de titlar som redan har besökt Göteborg i år är The Telegraph, Conde Nast Traveller, National Geographic, norska dagstidningen VG och The Times.

– Redaktionell publicitet är bästa sättet att göra Göteborg mer känt. Vi har mycket att visa upp, men det är ganska ovanligt att internationell press hittar hit på egen hand. Därför måste vi lägga ner mycket jobb på att berätta vad Göteborg är och helst få dem att besöka oss, säger Stefan Gadd, presschef, Göteborg & Co.

År 2013 resulterade detta i nästan 1 000 publiceringar i de tolv viktigaste länderna till ett värde av 284 miljoner kronor. Störst uppmärksamhet var det i Tyskland, Storbritannien och Norge som stod för ungefär hälften av publiciteten.