Får hela bilden. En café- och restaurangdag för de som drömmer om att starta eget arrangeras på Yesbox i Gamlestaden den 21 april.  “När man går därifrån ska man känna att man har hela bilden klar för sig hur det går till”, säger Torbjörn Kvarefelt, projektledare och Göteborgs Stads företagslots på Business Region Göteborg.

Torbjörn Kvarefelt är projektledare för dagen och Göteborgs Stads företagslots på Business Region Göteborg.

Den första starta café och restaurangdagen hölls i mars 2020 innan restriktioner infördes på grund av covid-19-pandemin. 150 personer hade anmält sig då. Förra året var det uppehåll på grund av pandemin, men nu är det dags igen och intresset är stort.

– 165 personer har anmält sig, så det är lapp på luckan och vi har en kölista.

Mycket att tänka på

Att starta ett café eller en restaurang med serveringstillstånd är något av det mest komplexa man kan göra. Det är många myndigheter man behöver komma i kontakt med och de finns på plats under café- och restaurangdagen.

– Vi vill gärna, som stadens näringslivskontor, underlätta för dem som vill starta café eller restaurang genom att beskriva hur det går till på ett enkelt, pedagogiskt och trevligt sätt.

Ska vara enkelt

Deltagarna får ta del av den fiktiva personen Kim och hens resa att starta eget. Det är alla steg som behövs och i rätt ordning.

– Det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg, det är vår paroll. Vi hoppas att de som varit på dagen ska känna så.

Besök från branschen

Medverkande myndigheter och organisationer berättar under cirka tio minuter vardera och det finns också chans att ställa frågor efteråt. Dagen inleds med Matts Johansson, entreprenör och grundare av cafékedjan Da Matteo.

– Det är alltid bra att ha med någon från branschen som kan ge inspiration och som man kan ställa frågor till.

Starta café- och restaurangdagen är fullbokad, finns det fortfarande möjlighet att ställa sig på reservlistan?

– Det går bra, vi får avbokningar och betar av från listan, så det finns absolut chans att få plats, säger Torbjörn Kvarefelt.