Delstaten Michigan och Sverige har mycket gemensamt, från skog och stora sjöar, till ett intresse för alternativa energikällor och biomassa. Det sa svenskättade Jennifer M Granholm igår när hon som första guvernör någonsin från Michigan besökte Göteborg.

– Göteborg är långt framme när det gäller att utveckla teknik kring alternativa energikällor och där finns det mycket vi kan lära oss, säger Jennifer M Granholm.

”Milstolpe i vårt samarbete”

Under besöket har hon bland annat träffat representanter för Göteborg Energi och Volvo för att lära mer om hur man kan förvandla biomassa till energi.

– Det här besöket är en milstolpe i vårt samarbete med Michigan som pågått i många år. Vi har besökt dem varje år på deras stora bilmässa, nu är det första gången de besöker oss, säger Lennart Olausson, vd på Business Region Göteborg (BRG).

Han underströk betydelsen av att det finns något att vinna för bägge parter i ett samarbete.

– Deras intresse för alternativa energikällor, som inte bara handlar om fordon, är bra för oss eftersom det är områden där vi ligger i framkant, säger han.

Förhoppningen är nu att kunna hålla ett energiseminarium under bilmässan i Detroit i januari nästa år. Men det är fortfarande på planeringsstadiet.

Jobben i bilindustrin viktiga för Michigan

– Samarbetet har även lett till att flera projekt mellan universitet i Göteborg och Michigan har kommit igång, säger Lennart Olausson.

Michigan har något fler invånare än Sverige, men ett par procentenheter högre arbetslöshet. I Detroit finns högkvarteren för GM som äger Saab och Ford där Volvo ingår. För delstaten är jobbtillfällena inom bilindustrin viktiga att slå vakt om.

Det är dessutom en bransch stadd i förändring. För Jennifer M Granholm är ett viktigt skäl till Europaresan att locka investerare till Michigan för att skapa arbetstillfällen.

Besöket i Göteborg är ett av flera stopp under Jennifer M Granholms veckolånga resa till Sverige och Tyskland.