Får stå fyra timmar per ställe i centrum. Sugen på vegetarisk soppa med recept från Etiopien? Eller kanske ett smörrebröd, eller en ceviche, alltså en citruskryddad fiskrätt från Peru? Någonstans i Göteborgs centrum eller på Hisingen kommer dessa och andra rätter snart att serveras, när tio utvalda så kallade Food trucks börjar cirkulera i stan.

– Jag blir hungrig bara jag tittar på listan! säger Torbjörn Kvarefelt, som tillsammans med kollegan Sam Friberg och trafikkontoret har koordinerat valet av första kullen Food trucks i Göteborg.

Torbjörn och Sam är till vardags företagslotsar på Business Region Göteborg, men den senaste tiden har de inte bara månat om framtida företagare i staden, utan i lika hög utsträckning om de hungriga göteborgarna och stadens besökare.

– Det här blir ju en fantastisk service för folk som vill bli överraskade och hitta något nytt och spännande att äta på stan, samtidigt som det öppnar för nyföretagande och anställningar, säger Sam Friberg.

Konceptet Food truck, alltså en rullande restaurang, växer runt om i världen och det var bara en tidsfråga innan det skulle slå igenom även i Göteborg. Förvaltningarna trafikkontoret, miljöförvaltningen, kretslopp och vatten och räddningstjänsten har dock varit måna om att det ska ske under ordnade former, och därför har man gått ut med en intresseansökan som i det närmaste liknar en offentlig upphandling. Sedan har man gemensamt fungerat som bedömningsgrupp.

Ombyggd husvagn duger inte
– Vi har haft drygt ett dussin parametrar som måste varit uppfyllda för att man skulle komma ifråga att få tillstånd att parkera och servera mat på kommunens utvalda ställen inne i stan och på Hisingen. Ett krav var till exempel att fordonet måste vara motordrivet och på max 3,5 ton, eftersom Food trucken enkelt måste kunna köra därifrån till nästa plats, säger Sam Friberg.

Ändå var det ganska många av de totalt 45 sökande som presenterade förslag med alltifrån ombyggda husvagnar till dubbeldäckade bussar, men till slut har tio accepterade ekipage sållats ut. De har alla klarat även de övriga kriterierna, som rört sig om alltifrån affärsmodell, erfarenhet, ekologiska och närproducerade hänsyn samt givetvis utbud på menyn.

– Vi har velat ha så stor spridning på utbudet som möjligt och gärna exotiska inslag som man inte hittar så lätt annars. Och det tycker jag verkligen att vi lyckats med, samtidigt som det även finns plats för klassisk svensk husmanskost och gatuköksmat, säger Torbjörn Kvarefelt.

Kan blir utökning efter hand
Runt mitten av juni blir det premiär för bilarna att rulla runt i Göteborg och slå tillfälligt läger vid ett tjugotal utvalda ställen. I max fyra timmar får de stå parkerade på samma ställe, sedan är det dags att rulla vidare till en ny plats. Första passet börjar klockan 06.00 på morgonen, det sista slutar klockan 18.

– Fast det här är en testperiod under 14 månader där vi provar oss fram, alltså under två somrar och en vinter. Vi har redan fått önskemål om ytterligare ett fyratimmarspass, fram till klockan 22, och det kan eventuellt även bli fler Food trucks som får tillstånd efter de här första tio, säger Sam Friberg, som har sneglat lite på hur huvudstaden har hanterat frågan.

– Stockholm är ju ungefär dubbelt så stort som Göteborg vad gäller antalet invånare och de hade 20 Food trucks under sin testperiod, nu har de utökat till 100! Att vi skulle öka med samma relation, alltså till 50 bilar, har jag svårt att tänka mig, särskilt som vi till skillnad från Stockholm har valt platser för dem att stå inne i city och inte i en ring utanför stan, säger Sam Friberg.

Stränga krav på städning
Exakt vilka dessa platser blir är inte klart än, för även i den frågan finns många hänsyn att ta.

– Den här verksamheten får inte innebära en orimlig konkurrens för de befintliga restaurangerna, som betalar dyra hyror för sina lägen inne i stan. Med alla olika avgifter så får varje Food truck-firma betala uppemot 60.000 kronor för de 14 testmånaderna, och vi anstränger oss för att hitta lägen åt dem på kommunal mark som både är attraktiva för dem och deras kunder, utan att konkurrera ut befintliga restauranger, säger Torbjörn Kvarefelt.

I de fyra timmar som en Food truck får stå parkerad, med max två serveringsbord bredvid bilen, ingår uppställning och att göra ordning platsen efter sig. Det senare innebär bland annat stränga krav på städning i en radie på 25 meter runt bilen. Sedan bär det alltså iväg till en ny plats, som de inte kan boka på förhand.

– Reglerna säger att de inte får stå på samma ställe vid samma tid mer än max två gånger i veckan. Det ingår liksom i konceptet Food trucks, och innebär att det blir ett varierat utbud för kunderna. Det skulle inte förvåna om det blir i Göteborg som i Stockholm, att de här ganska drivna entreprenörerna ganska snabbt skapar en app eller sajt på sociala medier där man kan följa deras rörelser i realtid, så har man en favorit kan man ganska enkelt leta upp var den befinner sig, säger Sam Friberg.