Råd, information och handsprit. Göteborgslokalers insats med trängselvärdar i Bergsjön centrum, Hjällbo centrum, Länsmanstorget, Brunnsbotorget och Tuve torg har visat sig vara lyckad. “Genom att värdarna kan visa människor till rätta och ge råd på deras eget modersmål ökar säkerheten och smittspridningen kan minska”, säger projektledaren för Yalla Hjällbo.

Rekryteringen av trängselvärdar i Hjällbo har skett i samarbete med Yalla Hjällbo, tillsammans med en fotbollsklubb i Biskopsgården och med föreningen Navet i Bergsjön. Göteborgslokalers systerbolag, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon, har arbetat med rekrytering av boende i närområdena. Göteborgslokaler har också hyrt in trängselvärdar till Brunnsbotorget och Tuve torg.

Får beröm

Trängselvärdarna visar besökare rätt, erbjuder handsprit och informerar om att hålla avstånd.

– De får spontant beröm från både handlare och besökare. Trängselvärdarna har kunnat hjälpa personer som faktiskt varit smittade men som vistats i gallerian eftersom de inte trott att deras symptom berodde på Covid-19. Genom att hänvisa till provtagning förhindrades att fler insjuknade, säger projektledaren på Yalla Hjällbo om trängselvärdarnas insats.

Fastighetsbolaget Göteborgslokaler ägs av Göteborgs Stad.