Trygghet och säkerhet är nyckelord när Göteborg i veckan är svensk värd för världskongressen i design, Era05. Kongressen invigs av prins Carl Philip och i helgen kan alla göteborgare testa en ny variant på det tryggaste av allt – kudden.

– Men det är inte vilken kudde som helst, säger Ulf Landin, projektledare på Business Region Göteborg.

– När man kramar den, skickar den signaler till en annan kudde långt bort, en elektronisk kram till någon man tycker om…

Ljus gör tunnlar tryggare

Kudden är designad av Linda Worbin och finns med i en utställning från Textilhögskolan i Borås som visar upp nya, spännande kombinationer av design, teknik och textil. En rad andra skolor och organisationer visar elevarbeten och utställningar, till exempel HDK, Chalmers, Konstfack och Stiftelsen Svensk Industridesign.

Grundtemat för världskongressen är alltså allvarligt: Design för säkerhet och trygghet i vardagen.

– Det handlar om både hemmet och arbetsplatsen, transporter och allmänna platser. Här kan man se hur man bäst ljussätter offentliga miljöer som gångtunnlar för att de ska vara säkra och trygga, berättar Ulf Landin.

Avslutas i Köpenhamn

Volvo Cars visar upp säkerhetsarbete för bilar och AB Volvo motsvarande för bussar och lastbilar. Konsultföretaget Semcon visar en prototyp av sin VO 70, kappseglingsbåtarna som startar i Volvo Ocean Race om ett par veckor.

Världskongressen Era 05 pågår torsdag och fredag i Göteborg och invigs alltså av prins Carl Philip. Kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky är en av föredragshållarna, tillsammans med bland andra AB Volvos vd Leif Johansson, Ericssons ordförande Michael Treschow, Electrolux chefsdesigner Henrik Otto samt en representant för den världsberömda trendanalytikern Li Edelkoorts byrå i Paris.

Under torsdagen och fredagen väntas cirka 400 branschmänniskor delta i kongressen i Eriksbergshallen på Norra Älvstranden. Lördag och söndag är också allmänheten välkommen till arrangemangets utställningsdel.

Världskongressen i design arrangeras vart sjätte år av tre internationella designorganisationer: ICSID, IFI och Icograda. Göteborg svarar för en av tre nordiska delkongresser som hålls parallellt. Era 05 avslutas sedan med gemensam samling i Köpenhamn 26-28 september.

Fotnot:
Utställningen i Eriksbergshallen öppen för allmänheten klockan 10–17 lördag och söndag.