Förra sommaren slog turismen rekord i Göteborg. Ingen hade trott att framgången skulle upprepas. Men nu ser det ut att bli en ny rekordsommar – tack vare bland annat Balder, Bruce och 4.500 odontologer.

– Juni, med Springsteens konsert, var en fantastisk månad turistmässigt. Totalt sett pekar det mot rekord, säger Ossian Stiernstrand från Turismens Utredningsinstitut som väntar på att besökssiffrorna för juli och augusti ska bli klara.

Balder lockade många

Sommar betyder högsäsong för hotell och vandrarhem. Stora evenemang som Gothia Cup drar alltid mycket folk. Boule-SM på Heden, som värvats för fyra år, är exempel på ett mindre evenemang som har många inresande.

Även Nordens största turistattraktion Liseberg, med drygt tre miljoner besökare om året, håller ställningarna mycket väl. Nya berg-och-dalbanan Balder är en enorm succé.

– Vi är väldigt nöjda med sommaren, konstaterar Mia Lindeberg försäljningschef på Liseberg.

– Både ekonomiskt och gästmässigt ligger vi mycket bra till och det pekar på runt 200.000 fler gäster än sommarsäsongen förra året. För andra året i rad satsade Liseberg, Göteborg & Co, Stena Line, Universeum och hotellen på en gemensam kampanj. Under våren och sommaren marknadsfördes Göteborg i Sverige, Norge och Danmark.

– Vi har haft jättebra resultat på våra kampanjerbjudanden och har fått drygt 20 procent fler bokningar på Göteborgspaketet, säger Cajsa Engström på Göteborg & Co Privatresor.

Bruce fullträff för hotellen

Bruce Springsteens två konserter på Ullevi under midsommarhelgen var en fullträff för hotellen. Normalt brukar det vara gott om lediga rum över midsommar, men nu var många hotell fullbokade.

– På midsommardagen ökade antal sålda rum med 140 procent, berättar Ossian Stiernstrand.

En annan konsert som drog storpublik och satte spår i hotellstatistiken var Robert Wells Rhapsody in Rock i augusti.

Flera kongresser har också bidragit till att hotellbeläggningen har rusat i höjden, bland annat den stora internationella odontologkongressen IADR på Svenska Mässan i slutet av juni med 4.500 deltagare.

Ossian Stiernstrand tror att ännu fler svenskar i år valt att semestra hemma i stället för att åka utomlands. Och många har valt just västkusten och Göteborg.

– I juni ökade gästnätterna med elva procent i Göteborg. I Stockholm hade man tre procents ökning, medan Malmö backade något. Jämfört med Stockholm och Malmö har det alltså gått otroligt bra för Göteborg.