Försiktigt positiv trend. I april ökade antal gästnätter i Göteborgsregionen. Det visar färsk statistik från SCB/Tillväxtverket. Och även om besöksnäringen fortfarande är hårt drabbad av pandemin är prognosen för maj försiktigt positiv.

Sedan årsskiftet har beläggningen på hotell och vandrarhem långsamt ökat månad för månad och är nu uppe på den högsta nivån sedan oktober. Ny statistik för april visar på en kraftig ökning i antalet gästnätter i Göteborgsregionen.

− Trenden är positiv och stabil men det är en bra bit kvar till de siffror vi såg innan pandemin slog till, säger Peter Grönberg vd för Göteborg & Co.

Trots fördubblingen i april är gästnätterna fortfarande bara 40 procent av vad de var samma månad 2019. De nya siffrorna jämförs med april 2020 då kraftfulla restriktioner lamslog resandet både nationellt och internationellt.

Hoppfullt inför sommaren

− Dagens nivåer är fortfarande inte ekonomiskt hållbara, krisen för besöksnäringen är långt ifrån över, säger Peter Grönberg.

Inför sommaren finns dock förhoppningar om att turisterna ska återvända till Göteborg.

− Göteborg är en fantastisk sommarstad. Med ett öppet Liseberg, lättade restriktioner för restauranger och besöksmål är vi övertygade om att besökarna hittar hit. Det märks redan att fler människor har börjat röra sig i staden jämfört med tidigare, säger Peter Grönberg.