Satsningen vidgas. Under sommaren får 30 ungdomar chans att testa sina affärsidéer med hjälp av ett startbidrag och professionell handledning. Satsningen har nu utvidgats från Västra Hisingen till att vara öppen för alla göteborgare mellan 16 och 19 år.

Förra sommaren var första gången som Västra Hisingen erbjöd ungdomar att bli sommarlovsentreprenörer. I år har programmet utökats med fler platser. Efter en första rekryteringsomgång på Västra Hisingen erbjuds nu de 15 platser som finns kvar till ungdomar i hela staden.

Chans att pröva sina vingar
Programmet är inget sommarjobb i den bemärkelsen att man har fasta arbetstider och en lön. Istället handlar det om att få chans att testa en affärsidé och få igång en egen verksamhet. Förra årets entreprenörer ägnade sig åt allt från it-service och bakning till nagelvård och danslektioner för barn.

För ett par av ungdomarna ledde det till att de gick vidare och startade företag på riktigt. Sommarprogrammet inleds med en kick off-vecka i juni. Då får deltagarna hjälp att utveckla sina affärsidéer tillsammans med handledare. De får också utbildning i bland annat marknadsföring, försäljning och bokföring.

Därefter jobbar ungdomarna vidare själva eller i grupper, med ständig tillgång till handledning. Varje deltagare får också en startpeng på 2000 kronor.

Färdig affärsidé inget krav
En del ungdomar kommer till kick-off-veckan med en färdig affärsidé. Men det är inget krav, enligt Helene Jaktling, kommunikatör på Företagsamma Västra Hisingen.

– Vi kommer jobba fram saker – utifrån individernas egna intresseområden och genom att se om det är någras idéer som passar ihop så att de kan jobba i grupp. Så man måste inte ha en klar affärsidé med sig. Däremot behöver man vara ganska driven som person för att passa som sommarentreprenör.

– Det ska på något sätt finnas en gnista och ett entreprenöriellt tänk. Ansökningar skickas in löpande, via ett webbformulär. Vartefter ansökningarna kommer in kallas alla till en intervju.

– De personer som passar för att jobba som sommarlovsentreprenörer tillsätts allt eftersom. Så det blir lite först till kvarn, säger Helene Jaktling.

550C_2.jpg

Jimmy Örtendahl drev företaget Ung Alltjänst sommaren 2013.