Nya fordon, regler och platser. En omgjord och uppdaterad informationssajt samlar allt man behöver veta för att kunna sälja mat från bilar, cykelkärror, vagnar och containrar. ”Det har hänt mycket sedan vi fick den första food trucken för fyra år sedan”, säger Sam Friberg, företagslots på Business Region Göteborg.

De var en ny syn på stadens gator 2014 som påminde om en scen i en film eller kanske en resa man gjort till en storstad. Nu har vi vant oss vid att kunna köpa mat ur en lucka i en bil. Eller från en cykelkärra, moped, vagn eller container.

Välbesökt sajt
‒ I början var det bara food trucks, men i dag används flera olika fordon och det begreppet food trucks fungerar inte till alla.

14F8_2.jpg
Därför har i stället de rullande restaurangerna fått samlingsnamnet mobil street food. Förklaringar av just begrepp och fordon är en del av det nya innehållet på Göteborgs Stads informationssajt om mobil street food.

Sajten kom till 2014 för att möta det stora intresset för att starta företag som säljer mat på gatan och blev fort en av de allra mest besökta på goteborg.se.

‒ Nu gör vi ett omtag och uppdaterar med det som ändrats under de här fyra åren. Förutom nya kategorier av fordon har reglerna för platser och tider ändrats.

Sajten innehåller också en steg-för-steg-guide om hur man startar ett mobil street food-företag. Från affärsplan till tillstånd för hantering av gasol och avfall.

‒ Vi hoppas att företagarna kan få hjälp av sajten och få en förståelse för processerna. Det handlar om att Göteborg ska vara en stad där det är lätt att driva företag.

1E46.jpg