Stöd till covid-19-drabbade företag. Ett nytt beslut ger Göteborgs restauranger möjlighet att öppna sina uteserveringar redan från och med idag. Syftet är att hjälpa restaurangbranschens företag som förlorat många besökare på grund av coronaviruset.

I vanliga fall brukar vi få vänta till den första april för att få ta en kopp kaffe eller kanske en öl på någon av Göteborgs uteserveringar. I år är det dock möjligt från och med idag, fredag 20 mars.

För att underlätta för restauranger som drabbats hårt av det nya coronaviruset har Göteborgs Stad, i samverkan med Polisen, beslutat att göra det möjligt att öppna uteserveringar tidigare.

– Det här är ett sätt för oss att mildra coronavirusets konsekvenser för restaurangerna, säger Hanna Kuschel, enhetschef på Trafikkontoret som yttrar sig i tillståndsärende som rör uteserveringar.

Tillstånd krävs
Förhoppningen är att fler människor ska känna sig bekväma med att sitta utomhus och att restaurangerna ska få fler besökare.

– Samtidigt är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för hur vi ska minska risken för smittspridning, säger Hanna Kuschel.

Om man är krögare och vill öppna uteservering tidigare än den 1 april ska man kontakta Polismyndigheten och begära att få tidigarelägga sitt tillstånd.

Möjligheten att öppna sin uteservering tidigare omfattar även de restauranger som beviljats bygglov för sina serveringar.