Socialt företagande skapar jobb. Vägen ut-kooperativen i Göteborg kan få pris när Social Capitalist Award delas ut nästa vecka. Vd Pernilla Svebo Lindgren har nominerats till Årets samhällsentreprenör.

– Sociala företag i Sverige har tuffa villkor så det känns extra kul att uppmärksammas för vårt arbete att förändra samhället genom mänskligt företagande, säger hon.

Vägen ut-kooperativen har tolv sociala företag och ett 100-tal anställda. De flesta av dem har gått från bidragstagare till företagare. Företagen har dubbla uppdrag. Dels säljs miljövänliga produkter och tjänster, dels skapas arbete åt människor som inte kommer in på den ”vanliga” arbetsmarknaden.

Social Capitalist Award delas ut av tidningen Veckans Affärer på onsdag i nästa vecka, för sjätte året i rad. Syftet är att uppmärksamma förebilder som genom sitt företagande bidrar till att lösa samhällsproblem.

Nomineringen lyder: ”Ett konsortium av bolag med den gemensamma affärsidén att anställa människor som länge levt i utanförskap för att de ska få erfarenhet nog att ta sig in på arbetsmarknaden. Enligt det egna socialekonomiska bokslutet var den totala samhällsvinsten 44 miljoner 2011.”