Shopping, musik och skärgård. Förra året ökade antal norska gästnätter i Göteborgsregionen med 19 procent. Nu har Göteborg & Co inlett en vårkampanj för att få norrmännen att fortsätta att semestra i Göteborg. Den kommer att följas upp av ytterligare kampanjer inför sommaren, hösten och julen.

Norrmännen är den största utländska gruppen för Göteborgs turism. Efter ett tapp 2011 återkom de norska turisterna under 2012.

– Vi vet att mode, shopping, mat och dryck är viktigt för norrmännen. I vårkampanjen väljer vi att fokusera på shopping som vi paketerar ihop med ett hotellerbjudande och Göteborg City Card. Den riktar sig till osloborna, säger Chatrine Fritzell, chef Göteborg & Co Privatresor.

Kampanjen, som startar runt 15 april, är en ren utomhuskampanj med go:shopping som avsändare. På PR-sidan lyfts även musikfestivaler och skärgård fram under våren.

Kaninlandet och dinosaurier bra nyheter
Sedan skiftas målgrupp när sommarkampanjen, som främst går i Sverige och Norge, startar. Då står familjerna i fokus. Sommarkampanjen är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Liseberg och Universeum där de stora attraktionerna framhävs. Det blir en blandning av online-annonsering, sociala medier, tryckt tidning och direktutskick.

– Det är väldigt bra med nyheter som det nya Kaninlandet på Liseberg och nya dinosaurieutställningen på Universeum, säger Chatrine Fritzell.

Utöver Norge rullar en kampanj i Storbritannien i ett samarbete med Norwegian. Göteborg finns med online både på flygbolagets hemsida, i nyhetsbrev och på facebook, medan PR-aktiviteterna i London fokuserar på musik. I startgroparna står också PR-aktiviteter i Tyskland och USA.