Öppet hus för göteborgarna. Testa hur lätt det är att lägga till med en färja vid Lindholmspiren. Eller se 3D-film om svarta hål och krökta rum i universum. Det händer på nya Visual arena Lindholmen, som invigs på tisdag i nästa vecka, den 27 mars. Och på onsdagen och torsdagen kan intresserade göteborgare ta sig en närmare titt under öppet hus.

Göteborgs Stad satsar 15 miljoner kronor på den nya mötesarenan i Lindholmen Science Park. Efter invigningen på tisdag i nästa vecka är det öppet hus under onsdagen och torsdagen.

Då är alla göteborgare välkomna till seminarier och ”pröva på”. Här finns inte bara Chalmers Lighthouse bryggsimulator utan många andra tillämpningar inom visualisering: spelfilm, klimat, rymd, arkeologi och stadsbyggnad.

Många områden
Behovet att visualisera och simulera finns även inom transport, design, media, utbildning och medicinsk teknik.

– Jag hoppas att många besökare får en aha-upplevelse när de förstår vad visualisering kan användas till, säger projektledare Mia Leterius.

Hjärtat i Visual Arena är en stor, svart studio med en 3 x 7 meter stor TV-skärm där det ryms ungefär 70 åskådare. Ute i lobbyn kan man visualisera med 3 D-glasögon, motion capture och andra tekniker. Även här finns plats för cirka 70 personer.

– I den här arenan kan stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret och andra förvaltningar visa planer och tekniskt avancerade projekt. Det är inte förrän man får det visualiserat som man förstår vad det innebär, säger Eric Jeansson på stadsbyggnadskontoret som är kommunens representant i projektet.

Komplexa projekt
– Centrala Älvstadens visioner och många stora infrastrukturprojekt, till exempel Västlänken, kan visualiseras här. Och jag kan tänka mig att byggnadsnämnden kan sammanträda här också, för att få komplexa projekt redovisade på ett bättre sätt.

Men kommunen satsar inte miljoner i Visual Arena bara för att få en möteslokal. Det handlar också om att sprida en ny teknik där flera Göteborgsföretag ligger långt framme och kan skapa nya jobb.

Arenan ska kunna användas av externa aktörer. Men några priser är inte fastställda ännu.

– Första året ska vi använda till att trimma in arenan, sen får vi se vilken efterfrågan och vilka priser det blir, säger Eric Jeansson.

Digitalt showroom
Användningsområdena är många; tester och verifiering, utveckling, föreläsningar, showroom eller konferenser över höghastighetsvideo.

Satsningen leds av Lindholmen Science Park och är ett resultat av ett samarbete med Business Region Göteborg, Center of Visualization, Chalmers och Göteborgs universitet.

Det öppna huset äger rum onsdag 28 mars kl 9.30 till 16 och torsdag 29 mars kl 9-16. Adressen är Lindholmspiren 3-5.