Satsningar på hemmaplan stärker regionen. ”Jag skall jobba för att göra mig förtjänt av den”. Det sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i fredags när han tog emot utmärkelsen Stadens nyckel av Business region Göteborgs ordförande Leif Pagrotsky. Nyckeln är en utmärkelse som BRG delar ut till viktiga etableringar i Göteborgsregionen.

Ny karossfabrik, ett tredje skift med totalt 1500 nyanställda och stora satsningar på nya modeller är viktiga för Göteborg men stärker också hela regionen som ett av Europas ledande fordonskluster. Det skapar bra förutsättningar för framtiden menar Henrik Einarsson, chef för analys och omvärldsbevakning hos på BRG:

”Ett styrkebesked”
– Att Volvo Cars fortsätter satsa på hemmaplan är ett styrkebesked för regionen och visar att vi står oss väl i den internationella konkurrensen om investeringar. Det är också ett mycket gott betyg till den ingenjörskunskap som finns här.

Volvo Cars är Göteborgsregionens största företag med 13 500 anställda och är tillsammans med AB Volvo hjärtat i regionens fordonskluster.

– Men Volvo är inte viktigt bara för man har många anställda – utan också för att fordonsindustrin är en stor innovationsmotor, säger Henrik Einarsson.

Fordonsindustrin ger spridningseffekter
En fjärdedel av Sveriges forskning och utveckling sker i Göteborg, och hälften av denna har fordonsanknytning.

– Vi vet också att just fordonsindustrin genererar särskilt stora spridningseffekter till övriga samhället. Det vill säga att en investering inom fordonsindustrin innebär att fler jobb skapas utanför branschen, säger Henrik Einarsson.