Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-11-27]

Nu invigs Världslitteraturhuset vid Gamlestads torg

Foto: Peter Svensson, Platzer Fastigheter AB

"Ett oerhört tillgängligt bibliotek". Världslitteraturhuset i Gamlestaden får ett bibliotek med en extra tydlig mångkulturell profil. Det blir en kreativ miljö för författare, och ett ställe att enkelt stanna till på för pendlare. På lördag 1 december invigs Världslitteraturhuset.

Det nya Världslitteraturhuset i rostbrun plåt, som ligger bredvid de höga husen vid Gamlestads Torg, är nu redo att möta besökare. Gamlestadens bibliotek i Medborgarhuset stängde i september och det nya Världslitteraturhuset är stadsdelens nya bibliotek.

– Det här blir ett oerhört tillgängligt bibliotek där både pendeltåg och spårvagnar stannar. På nedersta våningen i huset finns en pressbyrå och vänthall och det blir enkelt för väntande resenärer att komma upp till oss och till exempel läsa en tidskrift. Vi har våning två till fem. Även Berättarministeriet finns i huset, säger Kerstin Årre, enhetschef för biblioteken i Östra Göteborg.

Två verkstäder
Biblioteket har en avdelning för vuxna och en för barn och en avdelning för mångspråkig litteratur. Det har alla bibliotek i Göteborg, men Världslitteraturhuset ska fokusera lite extra på den mångspråkiga litteraturen.

– Vi hoppas bli en kreativ miljö för Göteborgsförfattare och framför allt dem med ett annat modersmål. I två olika verkstäder ska man kunna skapa, samarbeta och ordna till exempel skrivarcirklar. Exakt hur verkstäderna utformas får styras av behoven, säger Kerstin Årre.

På en av våningarna finns en hörsal med plats för 80 personer och en foajé för mingel.
Det blir en bra plats för författarbesök, musik och andra program.

Öppet hus hos Berättarministeriet
1 december klockan 12 till 20 är det invigning med ett blandat program med aktiviteter för både barn och vuxna. Det blir föreläsningar, barnteater, musik, högläsning och workshops. Författarna Monica Zak, Johannes Anyuru och Zulmir Bečević pratar om sina författarskap.

Klockan 13–15 har Berättarministeriet öppet hus och då är alla barn välkomna för spännande och kreativa skrivövningar.

– Dessutom är det världspremiär av datorspelet Nya Lödöse klockan 14–16. Världslitteraturhuset ligger ju ovanpå det som på medeltiden var staden Nya Lödöse, säger Kerstin Årre.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Utformning av jubileumsåret 2021, tillsättning av en Amandakommission för att säkerställa att Göteborgs Stad inte brister i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och utvärderingen av Göteborgs Stads filmsatsning 2014 var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 12 december. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling