Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2017-02-07]

Ny kampanj för bättre hygien i simbassängen

Ett, tvål, tre – är du poolklar? Klä av dig naken, tvåla in hela kroppen och skippa underkläderna i bassängen. Det är budskapet i idrotts- och föreningsförvaltningens nya kampanj Poolklar som startar den 7 februari.

Se filmen Ett, tvål, tre – är du poolklar?

Budskapet är enkelt men inte självklart för alla simhallsbesökare. Alldeles för många tvättar sig med badkläder på och då är det inte lätt att komma åt de ställen som behöver tvättas.

– Dessutom fastnar smutsen i badkläderna och följer med till bassängen, säger Helena Eriksson som är planeringsledare för bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

221C.jpg
Det är också många som tror att det räcker med att bara blöta ner sig och inte tvättar sig med tvål, eller har på sig underkläder under badbyxorna i badet.

– Tvätta dig noga innan bad istället för efter. Har du klorlukt på kroppen efter badet så har du inte tvättat dig ordentligt innan, eftersom kloret bara fastnar och reagerar med smuts.

Smuts ger klorlukt
Hon tror att den främsta orsaken till att folk inte tvättar sig ordentligt är okunskap. Anledningen till att det är viktigt att tvätta hela kroppen före badet är helt enkelt vattenkvaliteten. Smuts i bassängen leder också till ökad klorlukt, och i värsta fall kan bassänger behöva stängas om vattnet blir för smutsigt.

– En av anledningarna till att vi valt att kalla kampanjen för just Poolklar är att vi vill arbeta in begreppet så vår personal kan prata med våra besökare på ett mer avdramatiserat sätt än att fråga om de tvättat sig, vilket kan vara en känslig fråga. Det kan också vara ett mer lättsamt och pedagogiskt sätt att ta upp ämnet med barn.

Lättillgängligt med animerat
Kärnan i kampanjen är en animerad film som visar de tre stegen innan man blir poolklar – steg ett är att man klär av sig naken, steg två(l) är att man tvålar in hela kroppen och tvättar håret och steg tre att man tar på badkläderna – utan underkläder under.

– Vi valde att göra en animerad film eftersom de är lätta att sprida via sociala medier och det är lätt att förstå budskapet oavsett vilket språk man talar.

Vill sprida filmen
Det finns flera olika förvaltningar och bolag som ansvarar för simhallar i Göteborg. Förutom idrotts- och föreningsförvaltningen, som har flest, driver exempelvis stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo Frölundabadet och kommunala bolaget Gotevent ansvarar för Valhallabadet. Därför hoppas Helena Eriksson att fler vill visa filmen.

– Vi vill så klart att den får så stor spridning som möjligt, även utanför Göteborg, säger Helena Eriksson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling