Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Näringsliv

[Publicerad 2019-06-10]

Nya arbetssätt ska öka återbruk i fastigheter

Foto: Tim Mossholder

Spara i stället för att slänga. När fastigheter rivs eller renoveras slängs ofta byggmaterial som det egentligen inte är något fel på. Därför har nu bland andra Business Region Göteborg dragit i gång ett projekt för att öka återbruket i bygg- och fastighetsbranschen, där bland annat Göteborgs Stads fossilfria förskola Hoppet ingår.

Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av den totala klimatpåverkan – inte minst genom materialförbrukning och avfall i samband med rivning och renovering. Det kan till exempel handla om fasadtegel, armaturer, dörrar eller glaspartier som kasseras trots att det skulle gå att ta till vara och användas någon annanstans.

Därför har Business Region Göteborg tillsammans med Chalmersfastigheter och IVL Svenska miljöinstitutet startat projektet Återbruk Väst, som ska hitta smarta metoder och arbetssätt för att ta tillvara mer av det som i dag slängs. Dessutom vill man genom projektet påverka människors attityder till att bli mer positiva till återbruk, genom att till exempel visa att det fungerar alldeles utmärkt att sätta in begagnade dörrar i en nyrenoverad fastighet.

– En fördom är att det är billigare att slänga och köpa nytt än att förvara och återbruka. Men med strukturerade arbetssätt, smarta lösningar för lagerhållning och kunskap om hur man tar tillvara material behöver det inte vara så. Vi tror också mycket på att föra berättelser vidare så att det blir ett ökat värde när man kan berätta att fasadteglet kommer från ett gammalt sjukhus eller att innerväggarna i glas är gamla fönster från ett universitet, säger Anastazia Kronberg som är projektledare för satsningen Gothenburg Climate Partnerships, som projektet är en del av.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges möte 21 november

Sändningen startar klockan 15.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling