Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2018-12-14]

Nya krematoriet årets bästa byggnad

Kvibergs krematorium, Erseus arkitekter. Foto: Bert Leandersson

Monumentalt och finstämt sirligt på Kvibergs kyrkogård. För 40 år sedan donerade Per och Alma Olsson pengar till Göteborgs stad där avkastningen ska användas för att prisa den byggaktör som under nästföregående år har färdigställt den bästa byggnaden i staden. I år gick priset till krematoriet på Kvibergs kyrkogård, ritat aav Erséus arkitekter och byggaktör Svenska kyrkan.

– Det här är ju en väldigt speciell byggnad som är en arbetsplats, men också en officiell byggnad. Fler och fler närvarar vid kremeringar, och då är det viktigt att det är en byggnad som det är behagligt att vistas i, säger Roger Olausson som är byggansvarig på Svenska kyrkan.

I motiveringen till varför just Krematoriet lever upp till epitetet årets bästa byggnad skriver man bland annat att ”årets vinnare spänner över hela skalan, från det storslaget monumentala till det finstämt sirliga /…/ Resultatet är en arkitektur, som lyckas vara både storslagen och intim, både tidlös och tydligt förankrad i nuet”.

– Vi är väldigt glada att som liten byggaktör uppmärksammas på det här sättet, säger Roger Olausson.

Hedersomnämnandet går till kvarteret BRF Majstången, arkitekt Sweco Arkitekter, byggaktör JM. Med motiveringen att man där med en unik kombination av traditionella och nyskapande element låter byggnaden ta sin självklara plats i Majorna.

Juryn som består av fem ledamöter utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för husbyggnadskonst, men vem som helst kan nominera en byggnad.

Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling