Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2018-12-14]

Nya krematoriet årets bästa byggnad

Kvibergs krematorium, Erseus arkitekter. Foto: Bert Leandersson

Monumentalt och finstämt sirligt på Kvibergs kyrkogård. För 40 år sedan donerade Per och Alma Olsson pengar till Göteborgs stad där avkastningen ska användas för att prisa den byggaktör som under nästföregående år har färdigställt den bästa byggnaden i staden. I år gick priset till krematoriet på Kvibergs kyrkogård, ritat aav Erséus arkitekter och byggaktör Svenska kyrkan.

– Det här är ju en väldigt speciell byggnad som är en arbetsplats, men också en officiell byggnad. Fler och fler närvarar vid kremeringar, och då är det viktigt att det är en byggnad som det är behagligt att vistas i, säger Roger Olausson som är byggansvarig på Svenska kyrkan.

I motiveringen till varför just Krematoriet lever upp till epitetet årets bästa byggnad skriver man bland annat att ”årets vinnare spänner över hela skalan, från det storslaget monumentala till det finstämt sirliga /…/ Resultatet är en arkitektur, som lyckas vara både storslagen och intim, både tidlös och tydligt förankrad i nuet”.

– Vi är väldigt glada att som liten byggaktör uppmärksammas på det här sättet, säger Roger Olausson.

Hedersomnämnandet går till kvarteret BRF Majstången, arkitekt Sweco Arkitekter, byggaktör JM. Med motiveringen att man där med en unik kombination av traditionella och nyskapande element låter byggnaden ta sin självklara plats i Majorna.

Juryn som består av fem ledamöter utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för husbyggnadskonst, men vem som helst kan nominera en byggnad.

Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Inriktningsbeslut för stadsutveckling på Backaplan, detaljplan för vård och bostäder vid Fjordvägen i Askim och ansökan om att Göteborg ska bli en UNESCO City of Literature var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 13 mars. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 21 februari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling