Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2012-04-03]

Olle Wästberg talar om Raoul Wallenberg

Föreläser på Göteborgs universitet. Årets Torgny Segerstedtföreläsning kommer att hållas av regeringens samordnare för Raoul Wallenberg-året 2012, Olle Wästberg. Han ska tala på temat Raoul Wallenberg – mer känd utomlands än i Sverige.

– Det finns ju en stark koppling mellan Torgny Segerstedt och Raoul Wallenberg, så när det nu är 100 år sedan Wallenberg föddes, tyckte vi att det passade bra med en föreläsning om honom, säger Maj-Britt Anckar, förvaltare för Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Tog ställning
Torgny Segerstedt var liberal huvudredaktör för Göteborgs Handels- och sjöfartstidning (GHT) och en av få svenska röster som tog ställning mot Hitlers Nazi-Tyskland under andra världskriget.

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som med hjälp av svenska skyddspass lyckades rädda tiotusentals ungerska judar från de nazistiska dödslägren. Han greps av sovjetisk militär mot slutet av kriget, i januari 1945. Hans öde är än idag okänt.

Samordnar Wallenberg-året
Olle Wästberg har varit riksdagsman för Folkpartiet, statssekreterare i finansdepartementet, chefredaktör för Expressen, generalkonsul i New York och chef för Svenska Institutet. Nu är han alltså samordnare för Wallenberg-året.

Torgny Segerstedtsföreläsningen hålls traditionsenligt på våren. Förutom att arrangera den, är Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne med och finansierar en gästprofessur vid Göteborgs universitet.

– Vi har också en vänförening med 350 medlemmar som vi bjuder in till olika aktiviteter. Och varje år delar vi ut Frihetspennan till en publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda, berättar Maj-Britt Anckar.

Föreläsningen, den fjortonde i ordningen, hålls 11 april kl 17 i sal 10 i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken i Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling