Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Nya gatunamn

[Publicerad 2001-12-03]

Oskar Rings Plats

63E_2.jpg

Oskar Rings Plats Harry Hjörne kallade Oskar Ring för ”Backakungen”. Även om titeln lät pampig var han nog i Backa mest känd som en lokal landsfader, som kände alla och månade om dem.

Oskar Ring (1890-1978) var med om att bilda Tingstads Kooperativa Handelsförening och blev förvaltningsrådets ordförande i Konsum Göteborg 1927. Det var samma år som han blev ordförande i Backa kommunalförening. Han blev bl.a. landets yngste landstingsman, huvudman för Göteborgs och Bohus läns Sparbank och så småningom ordförande i bankens styrelse.

Oskar Ring ivrade för att folk skulle vara sjukförsäkrade och 1946 blev han anställd som expeditör i Backa-Tuve erkända sjukkassa. Han hade många uppdrag bl a som styrelsemedlem i KF-ägda industriföretag.

Betecknande för Oskar Ring är att en socialdemokratisk kvinnoförening står bakom förslaget att hedra hans minne med namnet på platsen framför Folkets Hus i Backa. Namnet fastställdes av Göteborgs kulturnämnd 1999.

Göteborgs stads namnberedning

Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling