Cadiz, Kapstaden, Shanghai och övriga städer där ostindiefararen lägger till på vägen till Kina får också besök av en turnerande utställning. Text och bild på flera språk berättar bland annat historien om den sjunkna båten och Ostindiska kompaniet. Dessutom visas Göteborgs industrihistoria och vad staden har att bjuda på idag.

Utställningen består av tio trekantiga modulskärmar som i bilder och texter på engelska, spanska, portugisiska och kinesiska berättar historien om Ostindiska kompaniet, den sjunkna och återuppståndna Götheborg och om Sverige och Göteborg idag och på 1700-talet.

Tandimplantat och miljöbilar

– Utställningen kommer att visas i alla hamnstäder på utresan, till exempel Cadiz, Recife, Kapstaden och Shanghai. Än är det inte klart hur det blir på återresan, säger Anna Rosengren, platschef på Sjöfartsmuseet som sammanställt utställningen.

– I en del städer visas den i hamnen, i anslutning till evenemang som sponsorerna har, på andra ställen blir det på inomhustorg eller i stora tält.

5B10.jpgTill bilder av Göteborgsoperan, Liseberg och Gustav II Adolf berättar skärmarna om vad Göteborg kan erbjuda turister, till exempel Sveriges nationalorkester, museer och golfbanor.

Stadens industrihistoria – Volvo, SKF och Hasselblad – tas förstås upp, liksom Brånemarks tandimplantat och exporten av miljöbilskunnande. Ullevi, EM i friidrott, Gothia Cup, Botaniska trädgården och gourmetkrogarna finns också med under temat ”A taste of Göteborg”.

Nutid och dåtid en röd tråd

– Vi berättar att man än idag ser spår av Ostindiska kompaniets storhetstid i form av Sahlgrenska sjukhuset och Chalmers som grundades efter donationer, berättar Anna Rosengren.

– Vi tar också upp att Göteborgs universitet har med vetenskapsmän på ostindiefararen i projektet ”I Linnés kölvatten”. Överhuvudtaget går kopplingen nutid och dåtid som en röd tråd genom utställningen.

Göteborgsdelen av utställningen bekostas av Business Region Göteborg (BRG) och Göteborg & Co, medan Svenska institutet stått för Sverigedelen, där de utländska besökarna kan läsa om allt från Nobelpriset till föräldraledighet och Sveriges goda miljörykte.