När ostindiefararen Götheborg lägger till i Frihamnen i Göteborg på lördag är nästan två års segling över. Men också två års PR-kampanj för Göteborgregionens näringsliv. Kommunala Business Region Göteborg och Göteborgs Hamn är nöjda med resultatet.

– Med uppmärksamheten i och med ostindiefararen blir det en gräddfil in för företagen, menar Business Region Göteborg, BRG:s vd Lennart Olausson.

– Det är inte bara de stora företagen som har nytta av detta, utan även de små, menar han.

Vindkraftsföretag fick femårskontrakt

Lennart Olausson tar som exempel ett litet femmannaföretag från Göteborg som var med i Kina. Företaget, som arbetar med styrsystem för vindkraftverk, fick sin första order i direkt anslutning till Götheborgs besök i Shanghai. Och i våras blev det femårskontrakt.

– Företagen måste ha beredskapen när det väl gäller. Det kan röra sig om stora kontrakt. De får bara en chans. Det gäller att inte sumpa den, säger Lennart Olausson.

Kommunägda Göteborgs hamn har under hela Götheborgs seglats fram och tillbaka till Kina varit en av fyra ”official sponsor” som är huvudsponsorerna. Ann Flyning som är marknadskommunikationschef på hamnen är nöjd med resultatet från seglatsen:

– Relationerna har stärkts oerhört mycket med de rederier som finns i Kina.

Båtens namn bra draghjälp

Göteborgs hamn bjöd bland annat in flera hundra personer från kinesiska rederier under Kinabesöket. Det är viktigt för hamnen att visa att man finns.

– Satsningen har i det sammanhanget varit helt rätt och fungerat som en väldigt god plattform när vi inlett diskussioner, menar Ann Flyning.

Men även under hela byggtiden i Göteborg, sjösättningen och dopet har Götheborg varit draghjälp för att kunna bjuda hit viktiga nyckelpersoner från Kina.

Och namnet på skeppet är det bästa tänkbara för Göteborgs Hamn.

– Vi har mycket gott i att skeppet heter det hon heter. Kopplingen med namnet Götheborg och vårt namn Port of Göteborg är suveränt, menar Ann Flyning.

Stärkt samarbete mellan hamnar

Hamnen kan ännu inte säga att satsningen gett konkret resultat. Att sälja in sig till nya kunder är en lång process. Det tar tid för rederier att byta hamn och sätta in nya fartyg.

Ett mycket konkret resultat av satsningen på ostindiefararen är att hamnen stärkt samarbetet med sina kollegor i Kina. Göteborgs hamn har systerhamnsavtal med Port of Guanzhou och Port of Shanghai. Tillsammans arrangerade hamnarna kundarrangemang för kinesiska rederier.

Och Ann Flyning ser fram emot presidentbesöket från Kina på lördag.

– Det är kanske det mest synbara betyget. Att skeppet har nått en sådan oerhörd uppmärksamhet att presidenten lägger statsbesöket här på grund av att ostindiefararen kommer till Göteborg.

7D66.jpg