Nu har ostindiefararen Götheborg lämnat sin kajplats vid Terra Nova-varvet på Hisingen för en första provtur inför höstens långa resa till Kina. På måndagsförmiddagen passerade fartyget under Älvsborgsbron för första gången.

Måndagens korta provtur i vattnen ut mot fyren Trubaduren gick dock för motor. Till att börja med handlar testerna mest om fartygets maskin och manövreringsförmåga, så några segel sätts inte. Först i maj kommer man att kunna se skeppet i sin fulla prakt, med alla segel satta. Då ska Götheborg ut och provsegla i tvåveckors perioder ute på Skagerrak.

Historisk tur

Måndagens dagstur var historisk på så sätt att det var första gången på 200 år som en ostindiefarare kunde ses på havet utanför Göteborg. Föregångaren Götheborg I gick ju snöpligt på grund på Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp år 1745, efter en två år lång resa till Kina tur och retur. Därefter pågick ostindieseglatserna i ytterligare några decennier.

Och nu, mer än 200 år senare, är det snart dags igen. Om allt går enligt planerna, ska Götheborg avsegla mot Kina en söndag i oktober i år, med Cadiz i Spanien som första anhalt.