Ostindiefararen har gjort ännu ett stopp på sin väg hem, den här gången i Chennai på Indiens östkust. Vice statsminister Maud Olofsson och representanter från västsvenskt näringsliv är på plats, och liksom i skeppets hemstad vankas det filmfestival i veckan.

– Nu bryter det ut en indisk dans här, med människor som är iklädda hästmasker!

6542.jpg
Göteborgs Stads internationella chef Håkan Beskow får hojta allt vad han kan i mobiltelefonen när han rapporterar från Ostindiefararens insegling till Chennai.

Trångt på hedersläktaren

Är det inte sång, musik och applåder som avbryter honom så är det skeppets ankomstsalut som besvaras av stadens välkomstsalut. Ändå har festligheterna knappt börjat!

– Om en stund drar hälsningsceremonin igång på allvar och det kan bli trångt på hedersläktaren, för det är många svenska representanter på plats. Vice statsministern och näringsministern Maud Olofsson, till exempel, och en rad företrädare för det svenska näringslivet, säger Håkan Beskow.

På torsdagen, när den värsta uppståndelsen har lagt sig, anordnar Business Region Göteborg ett seminarium tillsammans med organisationen Invest in Sweden Agency.

Lockar med svensk film

6D2C.jpg
– Där kommer Indiens IT-minister bland annat att informeras om Västsveriges kompetens inom ICT, alltså informations- och kommunikationsteknologi, fordonsindustri och bioteknik, säger Håkan Beskow.

SKF, Ericsson och Volvo kommer senare under besöket att anordna egna aktiviteter ombord,

Men allt handlar inte om business. De flesta dagar under det indiska besöket, som varar fram till avskedsceremonin den 10:e februari, är det öppet hus på Ostindiefararen. På förmiddagarna för skolbarn, på eftermiddagarna för allmänheten.

Samtidigt anordnas barnboksläsning och festivaler som förevisar svenska maträtter och filmer. ”Kim Novak never swam in the lake of Genesaret” är det inledande lockbetet för indiska cineaster.

578E_2.jpg

En del av pressläktaren vid Götheborgs ankomst till Chennai.

Fotnot:
Chennai är sedan 1996 det officiella namnet på staden Madras i Indien. Chennai är huvudstad i delstaten Tamil Nadu och är Indiens fjärde största stad med cirka sex miljoner invånare.