Peter Jöback, Sissel Kyrkjebø och Sofia Källgren är några av de välkända artister som är med vid välkomstkalaset för Götheborg som kommer hem till Frihamnspiren den 9 juni efter nästan två år på de sju haven.

Fartyget anlöper Frihamnspiren i Göteborgs hamn någon gång mellan klockan 13:00 och 14:00 på lördagen den 9 juni. Frihamnspiren har då skrudats om till festplats med scen, servering och utställningshall.

Visas för allmänheten på söndagen

På scenen blir det underhållning av bland andra Peter Jöback, Sissel Kyrkjebø och Sofia Källgren mellan klockan 12och 15. Konferencier är Harald Treutiger.

Blir vädret vackert väntas många människor och vill man möta Ostindiefararen vid Frihamnspiren är det klokt att vara där i god tid. Det finns plats för cirka 15.000 människor.

På söndagen finns det möjlighet för allmänheten att gå ombord. Biljetter kan köpas under lördagen. Därefter kommer båten att bogseras till Eriksberg för underhåll.

Hemfärden inleddes 28 oktober

Under sin resa till Kina, som påbörjades i oktober 2005, besökte skeppet Spanien, Brasilien, Sydafrika, Australien och Indonesien. I juli 2006 nådde Ostindiefararen Guangzhou (Kanton) i Kina och var framme i Shanghai i augusti.

Hemfärden påbörjades den 28 oktober 2006 när skeppet lämnade Shanghai och seglade via Hong Kong, Singapore och Indien.

Skeppet har sedan gått via Suezkanalen, korsat Medelhavet till Nice. London var det sista hamnstoppet innan skeppet anlöper Göteborg.

Se Ostindiefar aren anlöpa:
• Från land: Bra platser att följa inseglingen är Käringberget, Klippan, Eriksberg, Sannegården och Lindholmen.

• Från sjön: Götheborg ska följa den södra farleden genom Göteborgs skärgård enligt en preliminär tidtabell. Hon beräknas passera Trubaduren vid åttatiden på morgonen och vid ca 9.30 kommer hon till Rivö som hon lämnar ca 11.30. Hon passerar Käringberget, Klippan och Eriksberg vid ca 12.30 och anlöper Frihamnspiren ca 13.30.

Öppettider | Evenemangsområdet vid Frihamnen:
– Lördag 9 juni öppet klockan 10-21. Underhållning på scenen klockan 12.00 och 15.00.
– Söndag 10 juni öppet kl 10-21 och då visas Götheborg för allmänheten

Läs mer:
Vårt Göteborgs artiklar om ostindiefararen Götheborg