Kajen vid Göteborgsoperan får på onsdagen en prominent gäst. Det är Ostindiefararen som bogseras över inför fredagens högtidliga ceremoni då hon ska döpas av drottning Silvia. Många av de utländska dopgästerna har också redan anlänt till Göteborg.

– Vi har valt att hålla dopet vid Operan för att bland annat rikta oss till hela det svenska näringslivet. Vi tänker ha Ostindiefararen som kommunikationsplattform för Sverige när hon gör sin resa, säger Håkan Beskow, internationell chef vid stadskansliet.

Samtal mellan hamnstäder

– Med hjälp av Ostindiefararen kommer vi att visa vad Sverige kan. Och det kommer att vara ett utmärkt tillfälle för näringslivet i de hamnstäder hon ska besöka att visa upp sig, säger Håkan Beskow.

Till dopceremonin på fredag kommer ett 50-tal delegater från Shanghai, Kanton, Cadiz, Oslo, Rostock och Nelson Mandela Metropolitan City. Det Kinesiska vänskaps- förbundet representerar den kinesiska staten.

Svenska Ostindiska Companiet, Göteborgs Stad, Business Region Göteborg och länsstyrelsen med flera kommer under torsdagen att samtala med representanter för hamnstäderna som Ostindiefararen ska besöka under sin expedition till Kina.

Dopet avslutas med fyrverkeri

Då ska också svenska företag som vill etablera sig i Kina, och de som redan är etablerade där, att delta i olika affärsseminarier.

Ostindiefararen ligger kvar vid operan tills dopfestligheterna avslutas med ett stort fyrverkeri vid 21.30-tiden på fredag kväll.