Efter en månad i Kanton är det på lördag 19 augusti dags för Ostindiefararen Götheborg att kasta loss och påbörja färden genom Formosa-sundet för att nå Shanghai den 29 augusti. På plats i Kanton finns Göteborgs borgmästare Jörgen Linder för att ta avsked, likaså Svartedalsskolans kör.

Väl framme i Shanghai väntar en välkomstceremoni i Baoshan-distriktet vid flodmynningen. Efter den går ett 90-tal vip-gäster ombord, däribland kronprinsessan Victoria, prins Carl-Philip och Göran Johansson, för att segla den sista sträckan in till Shanghai.

”På väg mot ett stort event”

Shanghais borgmästare ger samma kväll en stor bankett för 800 personer, och kvällen avslutas med fyrverkerier.

– Vi är på väg mot ett stort event! Tack vare Göteborgs Stads partnerskap med Shanghai kommer mycket att hända, konstaterar Ulf Landin, marknadschef på Business Region Göteborg.

– Götheborg är ett fantastiskt trevligt sätt att sälja Sverige och svensk industri och även sälja Göteborg som varumärke med sina företag. Båten är nåt speciellt som drar till sig folk och publicitet, fortsätter han.

Ska hjälpa svenska företag

Den 30 augusti arrangerar Business Region Göteborg Sverige-Kina-dagen, en näringslivsdag då man också firar Göteborgs 20-åriga samarbete med Shanghai.

Under Sverige-Kina-dagen deltar närmare 800 personer, däribland representanter från Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademien, Ericsson, Volvo och Chalmers i seminarier kring bioteknik/biomedicin, informations/kommunikationsteknologi och fordonsindustri.

– Vi gör det här för att stödja den goda kontakten med Shanghai och för att hjälpa våra svenska företag i Kina, säger Ulf Landin.

Till exempel kommer Volvokoncernens vice vd Jorma Halonen att berätta framgångshistorien om Volvo Bussars etablering i Kina. 25 procent av Shanghais stadsbussar är idag Volvo-bussar.

Ligger kvar till slutet av oktober

I Shanghai ligger Ostindiefararen kvar i två månader. Den största delen av tiden, cirka 70 procent, kommer båten att vara bokad för en rad företagsaktiviteter, lanseringar och kundkontakter. Projektets huvudpartners Göteborg Hamn, Föreningssparbanken, SKF, Stena och Volvo finns också representerade under den här tiden.

Resten av tiden är ”Öppet skepp” – alla som vill får gå ombord, även privatpersoner.

I slutet av oktober lättar Götheborg ankar och styr vidare mot Hongkong.