Redan innan ostindiefararen Götheborg anländer till Göteborg planerar SOIC, Svenska Ostindiska Companiet, för nya resor med segelfartyget. Och inte minst är själva ankomsten till Göteborg en höjdpunkt.

Göran Bengtsson, ordförande i SOIC ser fram emot ankomsten till Göteborg som han menar blir något extra i och med att Kinas president Hu Jintao kommer hit till Göteborg och med en rad ministrar i sitt följe.

– Det blir ett så stort besök som Sverige ha när ledaren för världens folkrikaste nation kommer, säger Göran Bengtsson.

Götheborg det stora dragplåstret

Det är stor för Sverige att få hit presidenten som har en lång inbjudningslista men endast gör cirka fem statsbesök per år. Det största inslaget under statsbesöket blir just i Göteborg för att ta emot ostindiefararen.

– Jag kan inte se annat än att tidpunkten för statsbesöket är styrt helt och hållet av ostindiefararens hemkomst till Göteborg, menar Göran Bengtsson.

Kungaparet och prins Carl Philip kommer också till Göteborg. Göran Bengtsson hoppas också att alla västsvenskar går man ur huse. Mottagandet blir ett stort tack till alla som varit inblandade i projektet.

Seglar på hemmaplan i sommar

Vad som kommer att hända på sikt med Götheborg är ännu inte bestämt. Men klart är att hon under sommaren kommer att segla utefter Västkusten. Redan nu är ett besök i Halmstad, under stadens 700-årsjubileum, spikat.

Däremellan kommer hon att ligga i Göteborg så att allmänheten kan gå ombord. Till vintern ska skeppet riggas ner och vinterförvaras. Att driva ett sådant här fartyg är inte helt lätt. 46 olika maskinsystem, rigg och skrov ska underhållas.

– Vi hoppas på bidrag så att vi kan behålla en kunnig professionell besättning, säger Göran Bengtsson.

Siktar på Kina igen

Han är nöjd med att de stora underskotten, 50 miljoner kronor, som fanns för ett år sedan har kunnat minskas. Det är inte klart ännu, men det finns planer på en turné i Östersjön nästa sommar. Han hoppas att Sverige som nation ska använda Götheborg.

– Om Sverige deltar i världsutställningen i Shanghai i Kina 2010 så kanske Götheborg kan vara där. Hon syns betydligt mer än en lokal på en sådan utställning, menar Göran Bengtsson.