Besättning, åskådare, Kinas president och kungen solade i kapp när ostindiefararen kom hem igen i bästa tänkbara väder. Intresset för fartyget var mycket stort. Över tusen fritidsbåtar och uppskattningsvis mellan 150.000 och 200.000 personer tog emot Götheborg på lördagen.

7330.jpgBildspel: Götheborg anländer till Göteborg >>

789A.jpgOstindiefararen Götheborg anländer till Göteborg >>

Redan långt ut i skärgården möttes Götheborg av över tusen fritidsbåtar som villa hälsa välkommen hem. Kajerna utefter älven var fullknökade hela vägen in till Frihamnen.

Och på Frihamnspiren tog 20.000 personer emot när hon la till vid kajen. Men först sköt hon kunglig salut – 21 skott. En lång rad artister underhöll ett hav av svenska och kinesiska flaggor som publiken viftade med.

7F5A_3.jpg

Hedersgästerna, Kungen och Kinas president Hu Jintao tävlade i sina tal om att berömma Götheborg och alla de som kämpat för att förverkliga drömmen om att åter segla en ostindiefarare tur och retur till Kina.

De betonade också betydelsen fartyget haft för att ytterligare stärka vänskapsbanden mellan länderna.

Göteborg har gjort stordåd

Kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson, var mycket rörd.

– Att idag få stå ombord på Götheborg vid inseglingen och se allt folk på bergen och kajerna är en fantastisk upplevelse. Det är en av mina bästa stunder i mitt liv att få vara med om en sådan insegling.

– Tillsammans har vi visat att en liten stad i en stor värld kan göra stordåd som inte står andra städer efter. Vi har synts på världskartan, sa Göran Johansson.

Unikt Kinabesök

Det är första gången någonsin som en kinesisk president gör ett statsbesök i Sverige. Och konfrenciern Harald Treutiger, som själv seglat med på en del av resan, sa att utrikesminister Carl Bildt bekräftade att orsaken till Hu Jintaos besök just nu är ostindiefararen.

Harald Treutiger passade också på att, rent privat, tycka att det var dags att staten också började bidra till ekonomin för Götheborg.

Går iland
664A.jpg
För alla i besättningen är nu ett två år långt äventyr slut. Mastskeppare Lisa Hård af Segerstad som varit med på flera sträckor som anställd är jättenöjd med mottagandet.

– Det är ännu större än när vi åkte.

Hon tycker att det är tråkigt att expeditionen nu är slut. Men att det samtidigt ändå är skönt att komma hem.

– Två år är ganska lagom. Nu ska jag söka jobb som sjuksköterska. Men jag hoppas kunna segla ombord igen nästa sommar, säger Lisa Hård af Segerstad.

Bara rott förut

– Det har varit underbart, tycker Inga-lill Wester som varit sjuksköterska ombord på flera delsträckor.

Hon har aldrig seglat förut.

– Jag kan bara ro.

Hennes höjdpunkt på resan var nog när Götheborg kom till Kanton i Kina. Då stod även hennes dotter på kaj och väntade.

Rakt över Hunnebådan
4FB0.jpg
Kapten Peter Kaaling berättar att Götheborg seglade rakt över grundet Hunnebådan som den tidigare ostindiefararen Götheborg gick på och sjönk. Men nu är grundet bortspräng.

– Vi skålade i Pommack och sköt salut berättar han.

Peter Kaaling hoppas fortsätta som kapten ombord och ser många resor framför sig.

– Men den här resan är nummer ett i min karriär. Även om vi gör fler resor blir de inte som denna, menar Peter Kaaling.

Ikväll blir det fest. Alla 488 som varit med i besättningen och alla som varit med och byggt fartyget ska fira.

På söndag är det öppet skepp. Från klockan tio kan göteborgarna få gå ombord.
Läs också:
kultur_o_fritid,allt_fler_har_baten_som_flytande_sommarstuga_i_hemmahamnen Vårt Göteborgs special om ostindiefararen Götheborg – bilder och video från resan

16D8.jpg