Halvvägs till Kina ligger ostindiefararen Götheborg den här veckan i Kapstaden. Intresset är stort och solen skiner över skeppet som lagt till i det nygamla hamnområdet Waterfront. Det rapporterar stadskansliets internationella chef Håkan Beskow, på plats i Sydafrika

62AA.jpgDen 19 februari anlände ostindiefararen till den historiska anlöpningsplatsen Kapstaden. Då var skeppets ankomst nära att hindras av ett nyckfullt oväder. Men sedan dess har himlen varit blå och vädret påminner om en fin svensk sommardag med ungefär 25-gradig värme.

– Själva mottagandet på söndagen var underbart. Triple and Touch tillsammans med ett marimbaband gjorde en härlig show av ankomsten och staden Kapstaden har ställt upp på ett väldigt fint sätt, berättar Håkan Beskow.

Utställning om staden Göteborg

Det ombyggda gamla hamnområdet Waterfront, där skeppet ligger, är en av Kapstadens största turistattraktioner. På områdets torg är den medföljande utställningen uppställd i tre tält. Här finns en naturlig ström av besökande turister.

– Varje gång jag varit inne i något av tälten är det minst fem, sex besökare där och tittar. Flera av dem dröjer kvar och ställer frågor, säger Håkan Beskow.

4A66.jpg
Utställningen består av information om ostindiefararen, om Sverige och om staden Göteborg. Tanken är att den ska hålla hela resan och skärmarna är på flera språk – engelska, spanska, portugisiska och kinesiska.

Flera frågvisa besökare

Bland annat berättar utställningen om vad Göteborg har att erbjuda i dag och om stadens historiska innovatörer och uppfinnare.

– Först om främst har besökarna frågor om skeppet och om Sverige i allmänhet. Många har också sagt att de tycker att bilderna är vackra och flera har förvånats över att det faktiskt är en göteborgare som står för Coca cola-flaskans design.

Skolklasser besöker skeppet

På dagarna fram till skeppets avfärd den 28 februari är det öppet för besökare. Under tisdagen betalade nästan 1.000 personer för att kliva ombord.

Kvällstid äger olika arrangemang rum på ostindiefararen. Till exempel på fredag har den svenska ambassadören bjudit in sydafrikanska parlamentariker och ministrar.

Även skolklasser har kommit för att titta på det återuppståndna 1700-talsskeppet Götheborg.

– Dels åker besättningen ut och pratar på skolor, dels får en del klasser tillfälle att komma hit. Annars är det mer turister än sydafrikaner som hittills har besökt skeppet.

2BA0.jpg

Många svenskar fanns i publiken på kaj när Götheborg anlöpte Kapstaden.

79D2.jpg

Foto: Håkan Beskow