Utan problem gled Ostindiefararen Götheborg III ner från stapelbädden på varvet Terra Nova och ut i Göta Älv på fredagsförmiddagen. Tiotusentals göteborgare fanns på Eriksberg, på Älvsborgsbron och överallt utefter älven. Miljoner tv-tittare kunde också följa den historiska sjösättningen.

4FF8.gif Se sjösättningen av Ostindiefararen Götheborg III (Windows mediaplayer – bredband)

Se bilder från sjösättningen och nationaldagsfirandet

Strax efter klockan elva gled det stora träfartyget ut ur skeppshallen på varvet Terra Nova. Långsamt och utan minsta problem gled fartyget ut i älvvattnet. Det magnifika träfartyget la sig jämsides med en av de stora Stenabåtarna som också var fylld med åskådare.
549E.jpg
Därefter restes den treuddiga svenska flaggan med emblemet SOIC, Svenska Ostindiska Companiet. Signalhornen från hundratals småbåtar och stora fartyg ljöd i hamnen och salut sköts.

Rymdfärdskänsla

– Det är som en rymdfärdskänsla. Det här är så stort, berättade Jens Langert som är riggkonstruktör på Götheborg III.

Det är mer än 200 år sedan som en Ostindiefararen sjösattes i Sverige. Dessutom är det 27 år sedan som ett fartyg lämnade just denna stapelbädd på Eriksberg. I nio år har fartygsbygget pågått.

Folkfest och kunglig glans

Det var rena folkfesten på Eriksberg när tusentals göteborgare sökt sig hit. Kungaparet och prins Carl Philip fanns bland hedersgästerna som följde sjösättningen. Kungen är projektets högsta beskyddare. Det bjöds också på en hel del underhållning. Bland andra uppträdde Robert Wells och Sofia Kjellgren. Harald Treutiger, som själv har släkt som seglat på Ostindiefararna, höll i nedräkningen.
DAA.jpg
– Alltsedan jag första gången hörde talas om projektet att rekonstruera Ostindiefararen Götheborg har jag med stor nyfikenhet följt varje steg i utvecklingen. Många, många har lagt ner mycket intresse och kraft på att förverkliga detta fantastiska äventyr, säger Kung Carl XVI Gustaf.

– Jag vill önska Ostindiefararen lycka till på de sju haven. Jag kommer att fortsätta följa dess öden efter det att jag haft äran att sjösätta henne i Göteborg idag, säger Kungen.

Tvivlade aldrig på sjösättning

En av dem som följt Ostindiefararen alldeles från början är Kjell-Erik Karlsson. Han var med när det förlista Götheborg grävdes ur utanför Göteborgs hamninlopp. I nästan tjugo år har han följt fartyget. Han var överlycklig idag och hade svårt att uttrycka sig när tårarna kom.

– Det är helt otroligt. Det är så stort att det inte går att beskriva, sa Kjell-Erik Karlsson.
4E1A_2.jpg
Det har tagit många år att nå så här långt med bygget, men Kjell-Erik har aldrig tvivlat på att han skulle få uppleva denna dagen.

– Jag trodde hela tiden den skulle sjösättas. Vi gav oss bara inte.

Efter sjösättningen bogserades fartyget in till kaj och ligger nu strax under Eriksbergs bockkran. Hela riggen, det vill säga alla master och annat, saknas fortfarande. Därför ligger hon fortfarande väldigt högt i vattnet och den vita bottenfärgen syns tydligt.

Som en pråm
717C_2.jpg
– Hon är som en pråm i det här läget, berättar Jens Langert.

Dessutom brukar träfartyg läcka en del. En hel grupp fanns ombord för att köra pumparna. Ungefär en vecka beräknas det ta innan träet i fartyget svällt och alla sprickor tätats. Men redan några timmar efter sjösättningen konstaterar Sture Arvidsson, projektansvarig för maskinteknik, att fartyget läcker väldigt lite. Han är oerhörd nöjd med sjösättningen.

– Det är härligt. Det har gått jättefint. Det var en höjdare för en gammal sjöman som mig.

Sture Arvidsson har deltagit i byggandet i drygt fyra år. I sin ungdom var han själv med vid två sjösättningar av fartyg som han varit med och byggt på just Eriksberg. Idag fick han uppleva det igen. Sture har inte bara varit med och byggt. han har redan kontrakt på att få segla med på jungfruresan till Kina.

– Sjösättningen idag är bara början. Det är nu äventyret startar på riktigt, säger Jörgen Gabrielsson, vd för Svenska Ostindiska Companiet.

51EE_2.jpg
Ostindiefararen Götheborg III har precis sjösatts. Röken från saluten ligger tät över åskådarläktaren på Eriksberg.

8DE_2.jpg
Götheborg III bogseras in till kaj efter en lyckad sjösättning.