I dagarna kommer 2 000 högstadie- och gymnasieelever i Göteborg att göra dagsverken för att samla in pengar. Ändamålet är att öka tjejers rätt till utbildning och att motverka barnäktenskap i södra Sudan. På onsdag kan du också räkna med att se en hel del elever skramla bössa på stan.

Nu är det åter igen dags för den 50-åriga traditionen Operation dagsverke, organiserat av Sveriges Elevråds Centralorganiastion SECO (tidigare Elevorganisationen). Elever i hela Sverige viger en dag åt att arbeta eller samla in pengar för utbildningsprojekt runt om i världen.

Sju Göteborgsskolor är med

Oftast är det elevrådet på varje skola som själv bestämmer om de vill genomföra Operation dagsverke. Förutsatt att de får klartecken från rektorn förstås. I år är det sju Göteborgsskolor som är med: Brunnsboskolan, Fjällskolan, Glöstorpsskolan, Grevegårdsskolan, Kristinaskolan, Montessoriskolan Skäret och Schillerska gymnasiet.

Schillerska gjorde sina dagsverken redan i förra veckan. De flesta kommer att göra sina nu på onsdag. Onsdagen är också den nationella insamlingsdagen, då elever går omkring med bössor på stan, spelar musik eller säljer kakor.

Företag fixar dagsverksplatser

Ett dagsverke innebär att eleverna ägnar dagen åt att jobba på ett företag, klippa grannens gräsmatta eller anordna en musikfestival. Många företag erbjuder elever möjlighet att göra dagsverken, i Göteborg bland andra Scandic Hotel och Scanworld.

– Företag och organisationer som har något dagsverke att erbjuda kan fortfarande anmäla detta direkt till skolorna, säger Linda Persson på SECO. Det går också att anmäla sig till organisationens platsbank inför nästa år.

Den rekommenderade minimiersättnigen är 400 kronor för fem timmars arbete, för företag och organisationer respektive 250 kronor för privatpersoner.

Förra året gav flera miljoner

Förra året var det åtta Göteborgsskolor som deltog, och fick ihop 155.692 kronor och 50 öre. Då till krigsdrabbade ungdomar i norra Afganistan. Totalt i Sverige hamnade siffran totalt på 4,8 miljoner kronor.

– Gå gärna ut och stötta eleverna genom att skänka en slant, säger Linda Persson. Dels för projektet, men också för elevernas skull, så de märker att det de gör leder till något.

2846