Nu är det dags för irakiskt val i Göteborg igen. På Luciadagens morgon öppnar en vallokal i Angered för det irakiska parlamentsvalet. Där väntas 20.000 irakier från Norge och södra Sverige lägga sina röster under tre dagar.

Sverige är ett av 15 länder som ställer upp och erbjuder möjlighet för irakierna att genomföra parlamentsvalet. Vallokalen på Spadegatan, väster om Angereds Centrum, är en av två i Sverige. Den andra finns i Stockholm.

Nytt parlament ska utses

Vid det förra irakiska valet – i januari i år – var Dicksonska palatset i Göteborg den mest besökta vallokalen i hela världen, utanför Irak. Hela 12.450 irakier i exil kom dit för att rösta, många av dem i bussar från Norge.

Men nu är alltså målet satt ännu högre.

– Vi hoppas att det blir fler som röstar än förra valet, säger Nigar Ibrahim som representerar den irakiska valkommissionen i Göteborg. Till vardags arbetar hon som jurist för invandrarfamiljer i Göteborg.

Nigar Ibrahim hoppas att minst 20.000 röstar den här gången.

663A.jpg– Det är viktigt att det blir fler. Det är viktigt att irakierna som i så många år längtat efter rättigheten att rösta i fria val utnyttjar möjligheten, säger hon.

Valet i januari handlade om landets nya författning och ett provisoriskt så kallat övergångsparlament. Nu handlar det om att utse ett nytt parlament för de kommande fyra åren. Hela 700 partier ställer upp i valet i Iraks spirande demokrati.

Kommunen ordnar lokal

Det förra valet organiserades av FN, men nu är det irakierna själva som står bakom.

– Iraks oberoende valkommission sköter valet helt och hållet, så det är valkommissionen som har utsett Nigar Ibrahim till chef för valet i Göteborg, berättar Bill Werngren, chef för valnämndens kansli i Göteborg.

– Från kommunens sida har vi hjälpt till med en del kontakter och praktiska detaljer, till exempel att skaffa en vallokal. Det gör vi för att det är viktigt att bistå irakierna med att bygga upp sin demokrati, säger Bill Werngren.

Mellan 80 och 100 personer arbetar med det irakiska parlamentsvalet i Göteborg.

– Vi är väldigt tacksamma för hjälpen vi får, säger Nigar Ibrahim.

På måndagen höll Göteborgs Stad en officiell mottagning för de irakier som ordnar valet. Tolv av arrangörerna åt lunch på Börsen tillsammans med bland andra valnämndens ordförande och vice ordförande.

49E0.jpg
Fyra av de mellan 80 och 100 personer som hjälper till att arrangera det irakiska parlamentsvalet i Göteborg. Foto: Klas Eriksson