En titt i almanackan för 2006 ger en lång rad stora evenemang och invigningar av viktiga byggen och ny infrastruktur. Friidrotts-EM, Rolling Stones och Robbie Williams på Ullevi, invigning av Götatunneln, Nya Pedagogen och kraftvärmeverket i Rya och målgång för Volvo Ocean race för att ta några exempel. Dessutom är det valår.

– Det som vi som kan se falla ut nu under 2006 är resultatet av flera års strategiskt tänkande och planering. Staden har också en lång tradition av samverkan som innebär att det blir en väldig kraft i de här frågorna, säger Anna Dahllöf, direktör för stadskansliets enhet för infrastruktur, näringslivs- och storstadsutveckling.

– Göteborgs Stad har många verksamheter som är engagerade i utvecklingen av Göteborg. Alla är med på olika sätt och gör ett fantastiskt arbete, fortsätter hon.

”Branschbredden ökar hela tiden”

Anna Dahllöf vill också betona hamnens verksamhet.

– Hamnen skapar en extra skjuts till att stärka infrastrukturen, inte bara för Göteborg utan det handlar om logistik och konkurrenskraft för hela Sverige. Här pågår också stora näringslivssatsningar där branschbredden ökar hela tiden.

55FC.jpg– Och det handlar inte bara om här och nu utan om att den strategiskt långsiktiga och täta samverkan mellan näringsliv, kommun och universitet fortsätter. När det gäller evenemangsfrågorna ligger man med ordentlig framförhållning och håller nu på och planerar sånt som ska hända 2010 och 2011!

Och att 2006 blir ett händelserikt år rent nöjesmässigt bekräftas av Göteborg & Co:s vd Claes Bjerkne:

– Ja, det blir ett mäktigt år, inte minst på evenemangssidan. Picasso-utställningen som öppnar på Konstmuseet i samband med EM i friidrott, det blir en höjdare! säger han.

Allsvenskt Gais ger många derbyn

– Vi har också Guldbaggegalan, Melodifestivalen, Läkarstämman, Årets kock, SM-finalen i handboll, basketfestival, världsungdomsspel i friidrott, dansbiennal, vetenskapsfestival och mycket annat. Och många av våra årligen återkommande evenemang, som Partille Cup, blir bara större och större, det är roligt.

Claes Bjerkne kan rabbla konserter, mässor, festivaler och utställningar nästan hur länge som helst. Till slut undrar man hur det kan komma sig att det händer så mycket i stan just 2006, är det en ren slump?

-Jag vill påstå att det är resultatet av ett ständigt pågående arbete med att långsiktigt och målmedvetet utveckla Göteborg som evenemangs- och mötesstad. Alla i branschen vet att man blir väl omhändertagen här, säger Claes Bjerkne.

280E.jpgKan det bero på att stadens politiker vill att väljarna ska vara nöjda och glada under ett valår?

– Ha, ha, nej tyvärr kan man inte styra på det sättet. Jag tror inte att Rolling Stones eller Robbie Williams ens vet att det är valår här. Och att Gais går upp i allsvenskan, vilket ger oss extra mycket derbyn och fin fotboll, har nog inte med valet att göra heller.

Idrottshallar har rustats upp

– Det enda som har koppling till valåret är att två politiska partier lägger sina riksstämmor här, både vänsterpartiet och kristdemokraterna, säger Claes Bjerkne.

EM i friidrott blir en av årets verkliga höjdpunkter. Invigning på Götaplatsen söndag 6 augusti, för första gången utanför tävlingsarenan. Avslutning söndag 13 augusti.

Men göteborgarna får ut mer av EM än en veckas tävlingar och festligheter. Kommunen har rustat upp flera idrottsanläggningar och gymnastiksalar som ska användas av de tävlande, dessutom byggs en ny uppvärmningsarena vid Valhalla.

Ett axplock av viktiga händelser under 2006:

• Redan 17 januari tas första spadtaget för utbyggnaden av bostäder vid Västra Eriksberg på Norra Älvstranden.

• I början av februari skickas järnvägsutredningen om Västlänken ut på remiss. Under våren är det dags att tycka till om vilken sträckning den för Göteborg så viktiga tågtunneln ska ha.

• Mångkulturåret invigs 11 februari gemensamt av de tre storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

• I mars införs Västtrafiks nya taxe- och betalsystem med smarta kort.

• I april och juni blir det två stora trafikkonferenser i stan.

• Samtidigt som Götatunneln invigs 16-18 juni läggs en slutlig plan för Södra älvstranden fram.

• I september har det kommunala bolaget Higab byggt klart nya Pedagogen vid Rosenlund, ett område som får ett lyft när 3.000 studenter och lärare flyttar in från Mölndal.

• Göteborg Energi inviger sitt nya gaskraftvärmeverk i Rya under hösten, ett bygge för två miljarder kronor. Verket ska svara för 30 procent av göteborgarnas el och minskar utsläppen av koldioxid med 600.000 ton per år.

• En ny kretsloppspark invigs vid Alelyckan under hösten, med ett helt nytt koncept. Här ska man inte bara kunna lämna in sånt som kan återvinnas, utan även kunna köpa kläder, byggprodukter och andra prylar i second hand-butiker.

• Till sist något som händer utanför Göteborg, men ändå är stort för staden: Ostindiefararen Götheborg anländer till Kanton och Shanghai. Och börjar segla hemåt igen…