I fyra sommarveckor ska Lena Chibani från Gårdsten arbeta i ett storkök i Gunnared. Hon blev först att få en vinstlott när Göteborgs Stad för tolfte året i rad lottade ut feriejobb till gymnasieungdomar.

Dessa fick sommarjobb 2009 »»

– Jag blev chockad och jätteglad. Jag fyllde ju bara i den där lappen och skickade in, säger Lena Chibani, som är 16 år och går samhällsprogrammet på Burgårdens gymnasium.

Från 15 juni och fyra veckor framåt ska hon jobba som ekonomibiträde i köket vid Gunnareds äldreboende. Än så länge vet hon inte så mycket om vad hon ska göra.

– Ingen aning, det här är ju första gången. Kanske får jag vara med och laga mat, det skulle vara kul.

1.200 utlottade jobb

Ovanligt många hade sökt till de 1.200 jobben, som lottades ut på torsdagen på kommunens arbetsmarknadskontor på Stampgatan 15.

– I år hade 2.593 ungdomar sökt, cirka 300 fler än förra året. Årskullarna är lika stora, så benägenheten att söka har alltså ökat, säger Claes Henriksson, chef för stadskansliets arbetsmarknadsgrupp.

Han undrar ibland varför inte ännu fler söker sommarjobben. Hela 7.000 har möjlighet att göra det, nämligen alla elever som är skrivna i Göteborg och går sitt första år på gymnasiet, samt även de som går andra året på omvårdnadsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.

60 kronor i timmen

– Fyra veckors sommarjobb kan inte vara fel, vad det än blir. Man lär sig alltid något som man har med sig resten av livet, även om det kanske är en insikt om att just det yrket vill man absolut inte ha, säger Claes Henriksson.

Jobben är uppdelade i två fyraveckorsperioder, så man jobbar antingen juni–juli eller juli–augusti. Lönen i sommar blir 60 kronor i timmen, inklusive semesterersättning. Det innebär en ersättning på 8.000–9.000 kronor netto, om ungdomarna inte arbetar så mycket att de behöver skatta.

Hos kommunen och ideella föreningar

– Halva sommarlovet kan de alltså tjäna 9.000 rakt ner i fickan och halva lovet är de lediga och kan sätta sprätt på pengarna, om så önskas, säger Claes Henriksson.

Jobben finns till 85 procent inom kommunens verksamheter och till 15 procent hos ideella föreningar som Myrorna, Emmaus, Göteborgs Beachvolley Club, Clarebergs ridklubb eller katolska församlingen.

Hela 60 procent av jobben finns inom vård och omsorg, och de övriga är fördelade på till exempel vaktmästeri, städning, kök och parkarbete.

Chans att visa upp stadens verksamheter

Det var Mats Arnsmar (S) nytt kommunalråd för arbetsmarknadsfrågor som hade fått hedersuppdraget att dra de första tio namnen ur två stora papplådor, där Emil i Lönneberga prydde pojklådan och Pippi Långstrump flicklådan.

Han såg det som en stor chans för Göteborgs Stad att få visa upp sina verksamheter för alla de ungdomar som är framtidens arbetskraft.

Viktig framtidsfråga

Feriejobben kostar 14 miljoner kronor, en satsning som bekostas av kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation. Och det anslaget har inte varit hotat, även om det nu är sämre ekonomiska tider. Enligt Mats Arnsmar finns det en samsyn bland de politiska partierna om att feriejobben är en viktig framtidsfråga för kommunen.

När han hade förrättat sitt ceremoniella uppdrag att dra de tio första namnen, fortsatte en hel rad tjänstemän på arbetsmarknadskontoret att lotta fram resterande 1.190 namn och matcha dem med arbetsplatser. Inom två veckor får alla elever ett brev hem, med besked om arbetsuppgift och arbetsplats.

Fotnot:
De tio första som lottades fram på torsdagen:
Lena Chibani, Burgårdens gymnasium, ekonomibiträde i storkök
Mohamed Yasin, Bräckegymnasiet, vaktmästare på äldreboende
Lina Nilsson, Frölunda, vårdbiträde på Altplatsens äldreboende
Anton Alm, Samskolan, trädgårdsarbete hos Bostadsbolaget
Navjot Desi, Burgården, vårdbiträde i Lundbys äldreomsorg
Oscar Urena, Angered, bilvårdare Härlanda/Örgryte
Abdullah Asraei, Katrinelund, trädgårdsarbete hos Bostadsbolaget
Rehman Babar, Fässberg, sälj- och lagerarbete hos Myrorna
Andrea Rifo Clemente, Burgården, skolmåltidsbiträde i Bergsjön
Martin Kalasho, MoveIT-gymnasiet, vårdbiträde Altplatsens äldreboende