Intresset har varit stort för idrotts- och föreningsförvaltningens satsning på att ge unga jobb inom föreningslivet. Nu är 40 ungdomar ute och arbetar hos olika föreningar runt om i Göteborg. Ungefär hälften jobbar med fotboll och mer än en fjärdedel är tjejer.

I mars i år började de första ungdomarna sina anställningar inom föreningslivet. En av dem som var på plats redan då är Robin Johansson, som snart fyller 21 år och jobbar hos GAIS.

− Jag fick ta mycket ansvar direkt och jobbar bland annat med medlemsregistret och årskortsförsäljning. Dessutom har jag fått utbildning i biljettkassesystemet, säger han.

Anställning i max sex månader

Eftersom anställningen varar i max ett halvår har han bara några månader kvar på jobbet.

− Det är bland det roligaste jag gjort och jag skulle gärna stanna kvar. Men även om jag inte får det så har det gett många och skiftande erfarenheter, säger Robin Johansson.

Ger bra rutiner

Tanken med satsningen är att ungdomarna ska få arbetslivserfarenhet samtidigt som föreningarna får hjälp med att hitta nya ledare och utveckla verksamheten. Ungdomarna ska vara mellan 18 och 26 år och ha varit inskrivna på arbetsförmedlingen i minst sex månader.

− Många ungdomar har varit utanför arbetslivet länge. Då kan det här hjälpa dem genom att bland annat ge dem bra rutiner. Viktigt är också att föreningarna har bra arbetsuppgifter att erbjuda, säger Okan Cetrez på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Allt från golf och fotboll till kultur

De föreningar som deltar är allt från golfklubbar till kulturföreningar. Men mer än hälften är fotbollsklubbar, vilket delvis har att göra med ett samarbete med Göteborgs Fotbollsförbund.

25-årige Mohamed Hussein Hassan arbetar sedan april hos Solväders FC i Biskopsgården. Han har själv spelat fotboll sedan han var elva år och nu får han testa ledar- och tränarjobbet.

− Det här jobbet gör mig glad. Det händer en massa tråkiga grejer i Biskopsgården, men här kan vi hjälpa barn och ungdomar så att de inte hamnar fel, säger han.

30 procent är tjejer

30 procent av de ungdomar som fått jobb genom satsningen är tjejer. Sandra Ibrahim är 20 år och delar sin tjänst mellan två föreningar, FC Gole och Västra Frölunda IF. Hon gillar den sociala delen av jobbet, att hon träffar mycket människor, och är glad att hon fått chansen.

− Att få det här jobbet var en stor hjälp. Jag hade fastnat i jobbsökandet och kom ingenstans, säger hon.

Får ta del av utbildningar

Även 20-åriga Caroline Johansson är nöjd med att ha fått den här chansen. Hon hade sökt jobb i ett halvår när hennes tränare i Hisingsbacka FC ringde och frågade om hon var intresserade av att börja jobba i klubben, där hon själv är en av spelarna i damlaget.

− Jag började i mars och har fått lära mig jättemycket. Samtidigt som vi jobbar har vi fått gå utbildningar i bland annat ledarskap, om idrottsskador och en domarkurs, säger hon.

Fotnot:
Satsningen genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen, berörda stadsdelar, Västsvenska Idrottsförbundet och vissa specialidrottsförbund.